The Village Україна розповідає, скільки коштує поїздка до Берліна.

Дорога

Найбільш бюджетним варіантом виявився переліт зі Львова до Берліна лоукостером Wizz Air. Ми придбали квитки за чотири місяці до вильоту за 1430 гривень в обидва боки. Нам пощастило скористатися тимчасовою 20-відсотковою знижкою, але схожі акції у Wizz бувають мало не щомісяця.

До Львова вирішили дістатися швидкісним потягом. Місця у вагоні другого класу Інтерсіті+ коштували 660 гривень. Подорож ми спланували так, аби не ночувати у Львові: кілька вільних годин між потягом і літаком витратили на обід та трансфер вокзал-аеропорт.

Кількість днів: 4

 Разом: 2090 грн

Із Києва до Берліна можна долетіти і прямим рейсом МАУ, проте такий експрес-варіант потягне на значно більшу суму. Переліт в обидва боки із ручною поклажею коштує близько 9 тисяч гривень. Вартість може варіюватися залежно від дат подорожі, але рідко опускається нижче цієї позначки.

Дешевша опція – переїзд на автобусі. Квитки на Ecolines за маршрутом Київ-Берлін-Київ обійдуться всього у 3 тисячі гривень, але подорож в один бік триватиме більш ніж 24 години.

Житло

Друзі, які мешкають у Берліні, порадили шукати житло в районі Мітте. Звідти можна швидко дійти або доїхати до більшості туристичних локацій. Кімната на двох, яку ми орендували на Airbnb, коштувала 6600 гривень за чотири ночі. Відповідно, кожен витратив 3300 гривень – по 825 гривень за ніч.

Ліжко у загальній кімнаті хостелу можна знайти за 600-800 гривень на добу. За ніч у двомісному номері готелю в Мітте чи Кройцбергу доведеться викласти від 2800 гривень (відповідно – мінімум 11 тисяч за чотири ночі).

Як і в інших містах, найбільш доступний варіант ночівлі в Берліні – це каучсерфінг.

 Разом: 3300 грн

Транспорт

Аеропорт – центр

З аеропорту Шонефельд, який приймає Wizz Air та інші лоукостери, до центру міста можна дістатися кількома видами транспорту. На кожен із них діє квиток категорії ABC. Вартість поїздки – 3,40 євро.

Перший варіант (який ми й випробували) – так званий Airport Express. Регіональні потяги RE7 та R14, що їздять з інтервалом у півгодини, довезуть вас до площі Александерплац, головного вокзалу чи Берлінського зоопарку всього за 20-25 хвилин.

Другий – S-Bahn, міська швидкісна залізниця; щось середнє між метро й електричкою.

Третій – автобуси (X7, 163, 171 та інші). Ними найлегше дістатись до районів Нойкольн і Кройцберг.

Ціни на таксі з аеропорту – від 40 євро.

ЛАЙФХАК ВІД МІСЦЕВИХ: замість туристичного city sightseeing bus (19 євро) можна покататися на звичайному міському автобусі №100 (разовий квиток – 2,80 євро). Він проїжджає повз такі відомі місця, як бульвар Унтер-ден-Лінден, Бранденбурзькі ворота і Рейхстаг.

 Разом: 25 євро

Пересування містом

Стандартний квиток на всі міські види транспорту – метро, трамвай, автобус і S-Bahn – коштує 3,40 євро (для зон АВС) чи 2,80 євро (для центральних зон АВ). Такі квитки діють 120 хвилин із моменту активації та дозволяють змінювати вид транспорту під час подорожі.

На коротких дистанціях діє окремий дешевший квиток: щоби проїхати три станції на метро або шість станцій на автобусі чи трамваї, треба заплатити 1,70 євро.

На поїздках можна заощадити, придбавши денний (7 євро) або тижневий (30 євро) безлімітні квитки чи картку Welcome Card на певний період часу. Наприклад, картка, що діятиме 72 години, коштує 27,90 євро. Бонус Berlin Welcome Card – знижки на різні туристичні розваги.

Їжа

Кава. Берлін – мекка для європейських кавоманів. Кав'ярні третьої хвилі запропонують вам еспресо за 2,2,-2,6 євро та капучино за 3-3,6 євро. Найвідоміші точки на кавовій мапі міста – The Barn, Bonanza Coffee і Distrikt Coffee.

До кави можна взяти булочки з популярної пекарні Zeit für Brot у Мітте. Якщо рейтинг 9,4 у Foursquare для вас не показник, повірте довгій черзі до каси та поєднанням на кшталт сливи й кориці. Булочки та круасани тут можна придбати за 1,8-2,8 євро.

Дрібниці в супермаркеті

Вода (0,5 л) – 0,6-0,7 євро

Шоколад Ritter Sport (100 г) – 1,10-1,30 євро

Банани (1 шт) – 0,30 євро

Вулична їжа. Найпопулярніший стритфуд міста – дьонер і карівурст.

Дьонер – це шаурма; рублене м'ясо з овочами і соусом, загорнуте в лаваш. Найдешевший дьонер, який ми побачили, коштував 1,5 євро, а найдорожчий – 5 євро (у фудкорті торгового центру).

Карівурст – смажена німецька сосиска, полита томатною пастою і присипана приправою карі. Для того, щоби цю страву було зручно їсти навіть стоячи, сосиску подають уже порізаною, із маленькою пластиковою виделкою. За меню з карівурст і картоплі фрі ви заплатите близько 5 євро.

Окрім того на вулицях Берліна багато точок із «крепами» – тонкими французькими млинцями з різними начинками.

Сніданок / обід / вечеря в кафе. У багатьох кафе і кав'ярнях на сніданок подають йогурт із гранолою або сандвічі (5-6 євро). Гарячі страви – наприклад, омлет або тост із яйцем пашот і авокадо – будуть коштувати трохи дорожче, 7-8 євро.

Якщо в Україні бум на в'єтнамську кухню стартував лише цього року, то в Німеччині цим уже нікого не здивуєш. Суп фо можна скуштувати за 7-9 євро, локшину з куркою і овочами – за 5-7 євро. За ситну вечерю на чотирьох у в'єтнамському закладі ми заплатили близько 50 євро.

Ще одна азійська страва, яку люблять у Берліні, – це рамен. Місцеві кажуть, що найсмачніший він у закладах Cocolo Ramen у Мітте і Кройцбергу. Там його порція коштує 9 євро.

Італійських закладів із піцею і пастою, а також точок із бургерами також багато. Середній чек за основну страву всюди приблизно однаковий – 8-10 євро.

Пиво. У супермаркетах ціни на німецьке пиво коливаються в межах 0,6-1 євро за півлітрову пляшку. Паби і бари продадуть вам пінту за 3-4 євро. Коктейлі на основі крафтового пива (зокрема, із сауерами і спеціями) у хіпстерських броварнях на кшталт BrewDog можна спробувати за 5 євро (0,5 л).

 РАЗОМ: 150 ЄВРО

Культурна програма

Чи не найбільш популярна історична будівля Берліна – це Рейхстаг. Зазирнути до Бундестагу і прогулятися під скляним куполом, спроектованим Норманом Фостером, можна безкоштовно – але тільки за попередньою інтернет-реєстрацією. На жаль, ми дізналися про це запізно, тому не встигли записатися до черги.

За відвідування архіву Bauhaus (авангардного об'єднання архітекторів, дизайнерів і художників) з предметами декору, картинами й колажами треба викласти 8 євро.

Прихильникам античного і єгипетського мистецтва варто звернути увагу на Старий (вхід – 10 євро) і Новий (12 євро) музеї, а тим, хто цікавиться азійською або ісламською культурою, завітати до Пергамського музею (12 євро). Усі вони розташовані на так званому «Музейному острові».

Роздивитися дахи німецької столиці можна з Берлінської телевежі (13 євро) чи оглядового майданчика Берлінського собору. Ми обрали другий варіант. Вхід до Berliner Dom обійшовся всього в 7 євро.

Наші друзі запланували візит до зоопарку (15,50 євро) і завдяки Welcome Card заощадили по 4 євро на кожному з квитків. Ця ж картка допомогла їм зекономити на вході до природничого музею, повний квиток до якого коштує 8 євро.

У Берліні багато історичних і культурних пам'яток, за знайомство з якими не потрібно платити. Так, славетне графіті із Брєжнєвим та Гонеккером можна побачити задарма – під час променаду уздовж East Side Gallery. Вартий уваги і комплекс «Топографія терору» – музей на території колишньої штаб-квартири Гестапо та СС.

 Разом: 20 євро

Загальний бюджет: приблизно 370 євро

Інші витрати

Одна з «фішок» Берліна – фотобудки. Смужка із чотирьох чорно-білих фото коштує 2 євро.

Ціни на поштівки залежать від місця продажу і дизайну. Так, листівки з панорамами Берліна із сувенірних крамниць коштують 0,2-0,7 євро, а поштівка з картиною Кандінського з архіву Bauhaus – 1 євро.