The Village Україна на власному досвіді розповідає, у скільки обійдеться тижнева подорож у Париж

Дорога

Ми обрали бюджетний варіант – квитки на Ryanair з Варшави. Білети купували в квітні – за 3 місяці до подорожі. Вони обійшлися в 70 доларів. Для порівняння – ціни на квитки на прямий літак з Києва починаються від 5000 гривень (193 долари).

Мінус перельоту на лоукості з Польщі – втрата часу на дорогу та ймовірна ночівля в аерпорту/хостелі через різницю у часі приїзду автобуса та відльоту. Квитки на Ecolines з Києва до Варшави коштували 750 гривень і 15 годин в автобусі. Ніч у хостелі – 479 гривень.

Аеропорт Модлін, який обслуговує лоукости Ryanair у Варшаві, знаходиться поза межами міста. Шлях туди займає 50 хвилин на поїзді і коштує 20 злотих (143 гривні). Та ж історія з аеропортом в Парижі – Бове знаходиться за півтори години їзди від міста. До столиці звідти можна дістатися автобусом (13 євро) або поїздом (15-16 євро). Квитки на шатл краще придбати онлайн, що дозволить зекономити кілька євро.

 РАЗОМ: 155 €

Мета поїздки: відпочинок у Парижі, фестиваль Lollapalooza Paris

Кількість днів: 7

 Разом: 175 €

Проживання

Їхали уп’ятьох, тому знімали квартиру на Airbnb. Локацію обирали, аби район був безпечним, недалеко від центру і від місця проведення фестивалю – іподрому Longchamp. За 7 ночей заплатили 872 євро (орієнтовно по 175 з кожного). Наш хост виявився фіналістом французького шоу «Голос».

Проживання в хостелі коштує приблизно 17-20 євро за ніч. Тобто за 7 ночей в сумі з людини – 120-140 євро. І, звісно, завжди можна пошукати когось по каучсерфінгу.

Транспорт

Ми пересувалися по Парижу на метро. Воно налічує 16 ліній і має станції в усіх туристичних точках, які ми відвідували. Стандартний квиток коштує 1,8 євро. Краще відразу брати білети t+, так звані «карнет» – 10 поїздок за 14,50 євро. Різними маршрутами можна кататися протягом 90 хвилин. Метрополітен працює до 1 ночі.

Таксі коштує приблизно 1,5 євро за кілометр. Також можна скористатися місцевим Uber – Chauffeur.

Можна також взяти на прокат міський велосипед Velib. Один день – 1,7 євро. На рахунку банківської картки треба мати 150 євро, які візьмуть під заставу.

Щодня ми ходили близько 15-20 кілометрів пішки. Не радимо багато витрачатися на транспорт, коли можна прогулятися по місту.

 Разом: 26 €

Харчування

Сніданки готували самі – ходили по вранішні круасани у вуличну буланжері (пекарню), у магазині купували яйця, овочі, фрукти і йогурти. Такий сніданок на 5 людей обходився в 10-12 євро. Парижани п’ють воду з крану, тому на це ми не витрачалися.

Перед поїздкою відмітили всі рекомендовані кафе/ресторани/бари на картах MapsMe, які доступні офлайн. Вирішували, який саме заклад відвідати залежно від маршруту. Основна страва на обід або вечерю у Парижі обійдеться від 15 до 20 євро. З вуличної їжі, яку варто скуштувати – французькі млинці crepe. На вулиці коштуватимуть 3-4 євро, у ресторані – до 10 євро.

Ми часто нехтували французькою кухнею і вибиралися замість вечері на пікнік. Перевірені локації: під Ейфелевою вежею, на сходах базиліки Сакре-Кер на Монмартрі, в Люксембурзьких садах. У парках та скверах перебувати можна тільки до 21:00. Якщо ви прийшли на пікнік до Ейфелевої вежі без вина – вам запропонують купити пляшку за 15 євро, хоч можна торгуватися і збити ціну до 5.

Пікнік на 4-5 осіб:

Сир6 €

Вино3 €

Помідори1 €

Багет1 €

Разом = 10 €

  Разом: 90 €

Здорову їжу з собою можна взяти у мережі супермаркетів Monoprix. Булгур з моцарелою, салат з бринзою чи кус-кус з овочами – по 4 євро, салати – по 5 євро.

На смачну каву так і не натрапили, але в кафе філіжанка кави коштує в середньому 3-4 євро. В ресторанах каву в меню можуть і не вказати, але там за неї ви заплатите десь 6 євро.

Культурна програма

Більшість музеїв обійшлися нам безкоштовно. Тим, хто має студентську картку, – вхід вільний майже всюди. Знижка передбачена також для тих, хто має Шенгенську візу на 3 роки і більше. Купувати квитки краще онлайн, заздалегідь перевірити, чи не передбачена вам знижка на вхід.

ЛУВР – вхід 17 євро, квитки можна придбати онлайн. Щоп’ятниці вхід після 18:00 вільний для молоді до 26 років.

Музей Орсе – 9 євро для молоді 18-25 років. Стандартний квиток – 12 євро.

Центр Помпіду (музей сучасного мистецтва) – вільний вхід для молоді. Стандартний квиток – 14 євро.

НОТР-ДАМ ДЕ ПАРІ – вхід вільний.

ПІДНЯТИСЯ НА ЕЙФЕЛЕВУ ВЕЖУ – при купівлі квитків онлайн коштує 17 євро, 14,5 – для молоді до 25 років. Якщо вам не хочеться стояти в кількагодинній черзі, потурбуйтеся про квитки за кілька тижнів до приїзду.

Захід сонця на Монмартрі – безцінний.

 Разом: 9 €

  КВиток: 150 €

Фестиваль

Lollapalooza вперше проводився у Франції і тривав 2 дні. Хедлайнери –  Red Hot Chili Peppers і Weeknd. Серед інших музикантів, які звучали на сценах фесту: Lana Del Ray, Pixies, Alt-J, Imagine Dragons, Ліам Галлахер, Glass Animals, LP, Tom Odell, Editors. Локація – іподром Longchamp.

До фестивалю ходили безкоштовні трансфери зі станції метро. На територію допускали зі своєю їжею. На фесті були фуд-траки з картоплею, крепами, тайською їжею. Одна страва – в діапазоні 5-10 євро. Пиво по 7 євро.

  Подарунки додому: 25 €

  Загальний бюджет: 630 €