12 травня на Костянтинівській відкриють готельний комплекс BURSA Kyiv. The Village Україна спілкується з виконавчим директором Bursa і показує, який вигляд має готель за місяць до відкриття.

Готельний комплекс Bursa об’єднає у собі 33 номери, незалежну галерею сучасного мистецтва, міське кафе «Белый шум» від співзасновників Make My Cake та бар «1818» на даху готелю.

BURSA – це чотири будівлі, об’єднані разом. Перша – будівля 1818 року, де із сім’єю жив перший головний архітектор Києва Андрій Меленський. Тому бар на даху готелю називатиметься «1818» (символічно, що відкриття відбудеться в 2018 році – за 200 років з часу будівництва).

Друга будівля була зведена поруч у 1856 році, але її призначення невідоме. Трохи далі на цьому місці колись стояла конюшня. Фасад будинку Меленського відновили за віднайденими кресленнями. Такий фасад продублювали й на іншій будівлі. BURSA повернули історичний колір будівлі та відновили оригінальний вигляд вікон і даху.

Василь Гроголь


виконавчий директор Bursa Hotel

«У кінці XVII століття бурсами називалися студентські комуни, де жили студенти, які вчилися в Київській духовній академії. Грошей не вистачало, і бурсаки часто заробляли тим, що влаштовували театральні постановки, грали музику на вулиці. Перша бурса була на Подолі.

Як це стосується нас? Серцем Bursa є незалежна галерея сучасного мистецтва. З 2019 року в нас буде художня резиденція. Це і є наш лінк до бурсаків того часу. Під час резиденції у готелі будуть жити тільки художники. Це теж буде своєрідна комуна – жити під одним дахом, разом працювати, разом відпочивати».

У готелі буде 33 номери. Максимально BURSA вміщає 68 людей. Дизайном займалося архітектурне бюро Слави Балбека 2B Group.

У BURSA буде 8 категорій номерів з нестандартними для готелів назвами:

 Loft

 Nice Room

 Nice Room Garden View

 Super Double

 Easy Room

 Attic

 Backyard studio

 Andrej Room

Easy Room – бюджетний варіант, тут буде два окремих двоспальних ліжка, одне над одним, і номер можна буде знімати на чотирьох. Номер Attic матиме терасу, невелику сауну та камін. У Backyard Studio буде вигляд на задній двір та Житній ринок, а в Andrej Room – краєвид на Андріївський спуск і церкву. Super Double матиме скляну стінку у ванну та великі вікна.

Цільова аудиторія: креативний клас. «Насамперед це продакшн, бо Київ усе частіше стає локацією для зйомок. Також це працівники ІТ-індустрії. Це буде новий рівень нормального європейського готелю».

Вінтажні меблі привозили з Франції та Норвегії. Також в оформленні використовували меблі українських виробників. У 14 номерах є неоновий летерінг: «Не все то что все», «Cамые главные вещи – это не вещи». Це написи з ліфтів, які збирав Василь Гроголь.

«Я займався готелями і був у художній тусовці – і мені завжди хотілося це поєднати. Головним референсом для Bursa став готель «Челсі» (Hotel Chelsea) 60-х років у Нью-Йорку. Це доволі легендарне місце. Спочатку його побудували як communal housing – будинки для недорогого житла. Згодом «Челсі» викупили і зробили з нього реальний готель. Так вийшло, що там почала жити мистецька тусовка Енді Воргола і Мішеля Баскія. Мені хотілося зробити щось подібне.

Я почав задумуватися над проектом, ще коли жив у Нью-Йорку. Коли дізнався про можливість зробити таке в Києві і зрозумів, що це місце шаленої енергетики і сили. Глобально, я зрозумів, що тут є майбутнє і люди, заради яких це можна робити».

Незалежна галерея сучасного мистецтва буде фінансуватися за рахунок готелю. Зараз проекти для виставок відбирає Василь і менеджерка Настя Калита. У команду шукають головного куратора, який буде визначати стратегію і напрямок, у якому розвиватиметься галерея. Скоро у BURSA відкриється виставка Маші Реви.

У бібліотеці, яка розміститься у кафе «Белый шум» та на другому поверсі готелю, буде література, пов’язана з мистецтвом і дизайном. Тут будуть самвидави, зіни, каталоги. «Я хочу, щоб люди, які живуть кілька днів у готелі, могли прийти в бібліотеку, погортати книжки і вже винести для себе щось», – розповідає Василь Гроголь.

 Я займався готелями і був у художній тусовці – і мені завжди хотілося це поєднати

Також BURSA матиме конференц-залу на 45 людей. Її будуть здавати в оренду. Для кінопоказів та культурних івентів – окремий дешевший рейт.

Загалом штат BURSA налічуватиме 70-100 людей. Зараз у команду шукають копірайтера, людей на Front Desk, у бар «1818» та в бібліотеку.

Формою для працівників готелю займається українська дизайнерка Яся Хоменко.