На Трухановому острові напочатку травня запрацює відкритий еко-простір з лекторієм, вегетаріанською їжею та сценою під відкритим небом. Автори ідеї — засновники кафе на деревах «Скворечник» Костянтин Борисов, Вероніка Зісельс та маркетолог Ігор Бетлій.

Простір функціонуватиме як постійно діючий еко-фестиваль під назвою Be-E-human. Фактично — це розширена версія «Скворечника». Тут будуть проводити заняття з йоги, лекції, музичні виступи. Також на острові побудують перший в Україні готель на деревах.

Як житиме простір


Костянтин Борисов
засновник «Скворечника» та співзасновник Be-E-human

Простір буде функціонувати як зона для відпочинку в центрі столиці, де можна буде зануритися в дитячу мрію — будиночок на дереві. На території простору буде діяти ресторан авторської вегетаріанської кухні «Скворечник». Діятиме платформа Right Way, де будуть проходити щоденні заняття з йоги, тай-чи, цигун тощо. Діятиме «Дзен Сфера», де можна буде зануритися в медитацію або пройти курс особистісного і духовного росту.

Ми бачимо цей фестиваль як майданчик для колаборації еко-ініціатив, які вже успішно діють в Україні. Це «Зелена Школа», «Украïна без смiття», Мережа Глобального Договору ООН, і багато інших.

Ми хочемо дати можливість їм, використовуючи наш майданчик, донести власний досвід і продемонструвати готові інноваційні рішення в сфері екології та в тому, як можна дбайливо ставитися до навколишнього світу і до самих себе. Адже екологія це не тільки те, що зовні, а й те, що всередині нас. Це одна з причин, чому на нашій території не вітається розпивання алкоголю, куріння та вживання інших шкідливих речовин.


Як будуватимуть

В квітні засновники проекту провели суботник, на якому прибрали територію пляжу і лісу. Зараз триває будівництво п`яти будиночків кафе та готелю на деревах. Їх будують за технологією, яка не шкодить дереву. Його не сверлять і не рубають.

Будиночок-готель BirdsHouse розрахований на двох осіб. Його площа — близько 13 квадратних метрів. В ньому буде ортопедичне ліжко, необхідні меблі, тераса з видом на Дніпро. Орієнтовна вартість — 1500 гривень за ніч. Архітекторка — Аліна Гамаля. Гості BirdsHouse матимуть знижку в кафе та абонемент на заходи фестивалю. Готель планують відкрити до літа.

«Ми плануємо побудувати 6 будиночків на дереві, в одному з яких можна буде переночувати. В інших зможе розміститися до 10 осіб. Також ми плануємо облаштувати дитячий майданчик, компостні туалети, парковку і зону для кемпінгу», — розповів Костянтин Борисов.

Для кого створюють простір


Ігор Бетлій
співзасновник Be-E-human, викладач Ушу

Проект створюють для громадських організацій та людей, які потребують майданчик для реалізації локальних проектів: тренінги, лекторії, тренування, виставки екологічного та просвітницького характеру. Це для людей, зацікавлених в здоровому і осмисленому способі життя, ефективності розподілу ресурсів, саморозвитку.

Ми перший в країні майданчик, який об’єднає екологічні стартапи. Ми стаємо ретранслятором екологічного способу мислення. Ми об’єднали усі напрямки екологічного способу життя: будівництво, переробку сміття, фермерство, спорт, харчування, та навіть мислення. Ми будемо проводити багато безкоштовних лекцій, фестивалів, а також благодійні акції.

На фестивалі збудують лекторій у вигляді сфери. Сфера — це майданчик для спортивних івентів, семінарів, які розвивають особистість, тіло, дух. Вони в основному будуть комерційні. Але будуть і денні програми за donation.


Чим допомогти


Олександра Клякун
адміністратор фестивалю Be-E-human

Шукаємо фінансової підтримки киян та бізнесу на облаштування дитячого майданчика. Запрошуємо до співпраці лекторів та спеціалістів в галузі еко-технологій, переробки сміття, екологічного будівництва, рішень з енергозбереження та розумного розподілу ресурсів.

Для організації роботи простору фестивалю потрібні волонтери.

Всі бажаючі можуть зробити внесок у вигляді книжок у відкриту бібліотеку, яка буде діяти за принципом буккросингу.