Текст: Аріна Люля 

У всіх людей різні уявлення про гігієну, й іноді надмірна неохайність знайомого може доставити дискомфорт — наприклад, якщо ви сидите в одному офісі. Як правило, натякнути людині на неприємний запах або брудний неохайний одяг буває дуже ніяково, та й чи чемно це?


Кожна доросла людина має право сама вирішувати, яких правил гігієни вона хоче дотримуватися і в якому обсязі. До тих пір, поки це вас особисто не турбує, мабуть, не варто йому про них нагадувати. Тільки якщо ви турбуєтеся за його або своє здоров'я або ж вам просто неприємно з цією людиною перебувати поруч (але ви все ж хотіли б або змушені з ним постійно спілкуватися), можна делікатно повідомити йому про проблему.

При цьому дуже важливо пам'ятати, що проблема в даному випадку — не його, а ваша, адже мова йде про ваші почуття з цього приводу. Тому про них і потрібно говорити, попросивши вибачення і підготувавши людину до теми. Наприклад, так: «Прошу вибачення, можливо, це не моя справа, але я хотів би повідомити вам про одну делікатну проблему. Коли ми з вами знаходимося поруч, я відчуваю дискомфорт через запах, який, можливо, має відношення до вас. Спілкування з вами для мене цінне, і я не хотів би уникати його з цієї причини. Тому я відчуваю, що мені важливо повідомити вам про це, хоча мені дуже ніяково. Дякую вам за розуміння і ще раз прошу мене вибачити». Звичайно ж, важливо вибрати момент, коли така розмова доречна, і таку форму, яка не образить людину.


Не тільки можна, а й треба. Головне, щоб людина правильно зрозуміла те, що ви хочете йому сказати. Адже багато ввічливих зауважень сприймаються як агресія або зачіпка, а то і зовсім як примха — мовляв, мені натякнули, але я не зобов'язаний нічого робити.

Коли ми когось про щось просимо, наші слова повинні мати вагу, адекватне прохання, а у цього прохання повинен бути результат і (в ідеальному варіанті) якась нагорода. Наприклад: «Дорогий, ти миєш посуд після вечері, а я готую сніданок і варю каву». В даному випадку ніякої нагороди не передбачено, тому таке прохання необхідно озвучити спокійно і впевнено, і разом з тим чемно.


Спочатку потрібно вирішити, в яких взаєминах ви перебуваєте з людиною, до якої ви хочете звернутися з такою проблемою. Якщо це хтось дуже близький, зауваження зробити можна. Однак якщо мова йде про знайомого, задайте собі питання: наскільки важлива вам ця людина? Часом зовсім щире зауваження про гігієну може налаштувати його вороже по відношенню до вас.

Якщо ж ви все-таки зважилися зробити таке зауваження, пам'ятайте, що розмова повинна відбуватися наодинці, і ви повинні бути дуже уважними. Починайте з загальних фраз: «Я давно помітив запах, і мені здалося, що мені потрібно поділитися цим, адже це важливо для тебе». Постарайтеся вибачитися, скажіть, що вам незручно робити зауваження. Але завжди пам'ятайте, що чути його запах ще важче.