Центр Києва вранці 8 березня міг би бути навіть медитативним місцем, якби не дощова погода, каша під ногами та неприбрані кучугури снігу. Інша асоціація – 1 січня вранці. Тому що дуже тихо і майже порожньо.

Наш маршрут починається зі станції метро «Тараса Шевченка», далі «Поштова площа» та піший Поділ від вулиці Сагайдачного аж до Житнього ринку.

The Village Україна гуляє Подолом і ставить запитання людям, що продають квіти. Стилістику розмов збережено.

Найбільше людей біля місць продажу квітів. Перша локація, в яку ми заходимо – кав’ярня EspressoHolic та крамниця квітів 29 flowers.

Метушливий ранок, – каже дівчина, готуючи каву. – Заходять, вітають. Кажуть просто: «З 8 березня», без пояснень. У нас два в одному – можна придбати квіти і, поки готують букет – замовити собі каву. Аудиторія – переважно молоді люди.

Флористи невпинно збирають букети – не наважуємося відволікати їх від роботи.

На вулиці Сагайдачного поодинокі перехожі. Під будівлею банку стоїть жінка і розмовляє по телефону:

– Чоловік привітав, так. Вазонок. Вони довше стоять, іноді навіть не вмирають. Син ще не дзвонив. Ну, мені здається, для нього це не свято. Він так, з поваги дзвоне.

Повз дуже швидко проходять двоє хлопців, один каже другому (уривок розмови):

– Ну, треба. Ну, на тобі квіти.

Доходимо до метро «Контрактова площа».

Тут жвавіше – біля виходів метро стоять люди, що продають квіти. Підходимо до одного з них. Хлопцю з вигляду трохи за 20.

Я цим займаюся в житті. Квітами. Просто сьогодні так вийшло, що продаю тут. Думаю, до обіду це все продам. Щодо свята – підходила якась жінка, казала, що це неправильний день, бо якась є там магія в цьому.

А ви знаєте, що означає 8 березня?

– Знаю.

– Що?

– (пауза). Ні, не знаю.

Біля самого входу в метро троє чоловіків, один з них не вдається в тривалі пояснення:

Нє, братан, не знаю. Пі***ть не буду. Це «временна» робота.

А звідкіля у вас так рано котики? – запитуємо у чоловіка біля Житнього ринку.

– Я їх спеціально зрізав раніше і поставив у воду, щоб розпустилися. Добре продаються.

– А який сьогодні день?

– Вранці було 8 марта.

– Що це означає?

– У тисяча дев’ятсот якомусь там році (подивись в інтернет) німецька комуністка Клара Цеткін вивела проституток на марш.

Так і що це означає? – повторюємо.

– Брат, це довга розмова.

Феміністкою вона була, – каже жінка, що продає квіти поруч, – за права жінок виступала і оце все. Але не дуже треба жінкам той фемінізм. Жінкам нужні защіта, опіка і поздравлєнія.

Конотація святкування 8 березня як свята «ніжності, жіночності та краси» щороку виявляється у ЗМІ та рекламі. Тоді як початкові сенси свята часто залишаються без уваги. Водночас Україна долучилася до руху за права жінок HeForShe, а в Києві 8 березня відбудеться Марш за права жінок. Як з’явився Міжнародний жіночий день, як він втратив своє початкове значення і чи потрібно його скасовувати можна прочитати тут.