Телеканалу «1+1» довелося вибачитися за гомофобну мініатюру «Вечірнього кварталу». Сценка про «Буратіно» із новорічного випуску студії «Квартал 95» стала приводом до чергового шквалу критики.

У четвер, 4 січня, під офіс телеканалу прийшли активісти – вимагають «гумору без дискримінації» та вибачень уже в прямому ефірі. Учасників протесту близько 15.

За 15 хвилин до початку акції вхід на територію «1+1» на Кирилівській закритий – можна тільки виходити.

Поліція комунікації разом з організаторами (правозахисниками Софією Лапіною та Аароном Джонсом) стоять біля стіни, ховаючись від дощу під балконами. «Стань сюди, на голову ляпає», – каже один представник поліції другому. Той пристає на пропозицію.

Організаторка події часто дістає з кишені телефон: «Усі такі розумні – писати повідомлення. А прийти?». Телефон дзвонить. «Алло. Так, звісно, я все розумію, лікуйтеся», – відповідає вона.

Починають підходити журналісти. Їх більше, ніж учасників пікету. Вони обступають організаторів і ставлять запитання стосовно вимог до телеканалу.

Ти взяв з собою прапор? – запитує Софія в Аарона. – Тоді діставай.

Той витягує з кишені маленький веселковий прапорець.

А. Я думала, у тебе прям такий прапор-прапор.

 Будуть ще якісь люди? – запитує поліцейський у The Village. Знизуємо плечима.

Організація, звісно, ніяка, – резюмує він.

Друзі, через 5-10 хвилин вийдуть представники каналу і ми почнемо, – каже організаторка події.

О 14:10 сходяться люди.

Учасниця акції стає під стіну з плакатом «95 квартал = систематичний злочин проти людяності».

Це ницо, абсолютно не дотепно і тупо, – коментує вона. – Інших тем для гумору немає. Має бути межа, яку переходити не можна. Бо перетворимося на Задорнова, будемо жартувати про «Боїнг», який упав, бо важкий.

«Плюси» вирішили на нас забити, – каже організаторка, – я роблю прямий ефір.

Софія дістає телефон і робить стрім у Facebook.

Учасник акції стає під стіну і пише на листочку заклик. Охоронцю, який стоїть поруч, хтось дзвонить. Він бере слухавку: «Нє-нє, нічо не клеять, я слідкую».