До порядку денного Верховної Ради включили законопроект  №6688, який дозволяє СБУ блокувати сайти без рішення суду.

Автори законопроекту пропонують внести зміни до низки законів. Нововведення мають «протидіяти загрозам національній безпеці в інформаційній сфері».

У разі ухвалення закону, такими загрозами вважатимуть вплив на дії органів влади. Зокрема, підставою для блокування ресурсів є «поширення інформації, з використанням якої вчиняються тяжкі або особливо тяжкі злочини».

Закон надасть Службі безпеки України право блокувати доступ до будь-якого сайту на підставі рішення прокурора, слідчого або Ради нацбезпеки та оборони.

Також законопроект встановлює штраф для провайдерів у випадку невиконання вимог правоохоронців – 1% річного прибутку та 5% у разі повторного порушення.

«Здійснення впливу на органи державної влади» – це будь-який громадський контроль чи пересічний пікет. А позасудове блокування сайтів – це повернення навіть не до Януковича, а до самого Сталіна! Навіть закони 16 січня передбачали необхідність рішення суду для блокування інтернет-ресурсів», – коментує законопроект перша заступниця голови комітету свободи слова та інформаційної політики Ольга Червакова.