Громадський простір «Сцена» у Дніпрі отримав відзнаку European Prize for Urban Public Space 2018 як один із найкращих громадських просторів у Європі.

Сцена : Stage / Facebook

Конкурс раз на два роки відзначає проекти по всій Європі, які вдало трансформували громадський простір у містах.

Дніпровську «Сцену» побудували у 2017 році на місці занедбаного зеленого амфітеатру в парку Шевченка. У всіх етапах проектування брали участь самі містяни. Вони писали технічне завдання, брали участь у краудфандинговій кампанії та виконували частину будівельних робіт.

«Співпраця – це основа цього проекту. Під час розробки дизайну та будівництва ми експериментували з різними способами організації спільної роботи: краудсорсинг, краудфандинг, колективний дизайн. Колективний характер роботи відображений в її архітектурній формі», – пояснює польський урбаніст та один з ініціаторів проекту Куба Снопек.

«За 2017 рік ми провели 60 подій, організованих локальними ініціативами. Їх організовували люди, які долучилися до створення «Сцени». У 2018-му ми запустили другу хвилю краудфандингу, освіжили та розширили сцену новими елементами. Проект продовжує жити», – каже Андрій Палаш, один з ініціаторів та програмний куратор проекту.

www.publicspace.org

«Відзнака – це не тільки приємно, а й важливо для розвитку проекту. Часто громади не цінують своїх досягнень, тож приз ще раз доведе ком’юніті «Сцени», як класно, що всі об’єдналися і доклали зусиль до створення спільного простору. Колеги, які зараз у Барселоні, ще не переказали мені, як коментувало відзнаку журі, але я впевнена, багато в чому це відзнака за спільнодію і велику енергію людей, що стоять за цим маленьким проектом», – розповіла The Village Україна Юлія Овчаренко, менеджерка ГО «Культура Медіальна», яка брала участь у створенні проекту.

www.publicspace.org

Переможцем конкурсу, в якому змагалися 279 проектів із 32 країн, стала реновація площі Скандербега в Тирані.


 Вільну «Сцену», де кожен може організувати власну подію, відкрили у липні 2017-го. Крім самої сцени, тут є місце з екраном для кінопоказів, лекцій та майданчик для воркшопів і виставок.