Посли країн ЄС на засіданні 25 квітня затвердили пропозицію щодо створення Європейської системи інформації та онлайн-авторизації подорожей (ETIAS).

Такі нововведення стосуватимуться громадян третіх країн, що мають безвізовий режим з ЄС, зокрема і України.

Громадянам цих країн потрібно буде заповнити онлайн-заявку та пройти авторизацію. За кожну заяву потрібно сплатити комісію 7 євро.

Інформація із заявки буде автоматично оброблена згідно з базами даних ЄС та відповідно до баз даних Інтерполу, щоб визначити, чи є підстави для відмови чи дозволу на в’їзд.

Перед посадкою на борт авіаперевізники та морські перевізники перевірятимуть  чинну авторизацію. Однак отримання авторизації не означає, що громадянин отримав автоматичне право на в’їзд чи перебування в ЄС. Остаточне рішення щодо пропуску особи ухвалюватиме прикордонник.

«Система ETIAS сприятиме підвищенню внутрішньої безпеки, запобігатиме нелегальній імміграції, охоронятиме громадське здоров’я та зменшить затримки на кордонах шляхом виявлення осіб, які можуть становити загрозу для порядку, перш ніж вони прибудуть до зовнішніх кордонів ЄС», – йдеться у повідомленні.

Передбачається, що авторизація на в’їзд буде чинною протягом трьох років після отримання або до закінчення терміну дії проїзного документа.

Після затвердження Радою представників країн ЄС відповідне рішення скерують на розгляд Європейського парламенту в першому читанні. Рішення про остаточне затвердження нової системи має ухвалити Рада ЄС.