Зі знайдених артефактів під час розкопок на Поштовій площі створять музейну експозицію, а розмістити її можуть у музеї в Гостиному дворі, повідомив мер Києва Віталій Кличко «Громадському».

«Щодо Поштової площі хочу офіційно заявити, що однозначно ті знахідки, артефакти, які знайдені, повинні бути збережені. Ми робимо все для того, щоб зробити музейну експозицію. Можу сказати, що це приміщення не прилаштоване для музею, повноцінного музею. І наше бачення таке, що повноцінний музей може бути у Гостиному дворі», – сказав мер.

Також він послався на пропозиції щодо музею на Поштовій, які розробила членкиня президії народних музеїв Галина Чумак:

 Консервація археологічних предметів, знайдених на Поштовій площі, повинна проводитися у спеціально оснащеній лабораторії. Оскільки в Україні такої лабораторії немає, її передбачається створити.

 Оптимальних технологічних консервацій у цьому випадку немає. Є декілька методик, які почергово будуть використовувати реставратори, оскільки реставрація – це багатоплановий і багаторічний процес.

 Створення музею археології на місці розкопок на Поштовій площі – питання спірне і передчасне, оскільки розкопки призупинено. Рішення треба ухвалювати тільки після завершення археологічних досліджень.

 Питання консервації повинні вирішувати тільки фахівці, і саме вони можуть визначити термін цієї роботи, виходячи зі стану археологічних предметів.

Також Кличко повідомив, що для припинення інвестиційного договору від 2013 року між КМДА та компанією «Хенсфорд-Україна», яка будує об’єкт на території Поштової площі, немає юридичних підстав, а розірвання договору із забудовником може призвести до судових позовів зі сторони компанії.


 17 квітня під КМДА відбулася акція з вимогою припинити забудову Поштової площі та Андріївського узвозу.

 Раніше повідомлялось, що щодо створення музею на Поштовій площі проведуть міжнародну конференцію.

 28 лютого суд повернув Гостиний двір у державну власність.