Правозахисна організація вимагає провести невідкладне та неупереджене розслідування нападів 8 березня під час маршу за права жінок у кількох містах України. Про це йдеться в офіційній заяві Amnesty International Україна.

«Ми надзвичайно стурбовані відкритою агресією проти учасниць публічних акцій за права жінок, а ще більше – неспроможністю поліції гарантувати безпеку та правопорядок під час мирних зібрань. Правоохоронні органи мають розслідувати всі повідомлення про напади, встановити особи правопорушників та притягти їх до відповідальності», – заявила директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

За даними організації, щонайменше 5 жінок постраждали від нападів після маршу за права жінок у Києві 8 березня. Двох жінок побили та облили зеленкою. Ще у кількох учасниць силою відібрали плакати та розтоптали їх. Журналіст Богдан Новак розповів, що йому розпилили перцевий газ в обличчя.

В Ужгороді учасниць маршу облили червоною фарбою, одна із жінок отримала хімічний опік очей. У Львові під час маршу «Сестринство. Підтримка. Солідарність» невідомі намагалися напасти на учасниць та облити їх фарбою, але невдало.

Також є повідомлення про напади на феміністок у Маріуполі. Організаторки просять усіх постраждалих телефонувати за номером: +38(050) 410-75-59.

Фото: Amnesty International Україна