Архітектор «Тарілки» на Либідській Флоріан Юр'єв каже, що суттєвого втручання в будівлю, зі слів забудовника, не планується, йдеться на сайті lb.ua.

Після публікації мого відкритого листа з приводу загрози знищення «Літаючої тарілки», до мене звернулися представники компанії-забудовника, а також архітектурна група, що працює над створенням «Центру живої науки» у будівлі мого авторства. Вони запевняють мене, що жодної перебудови чи суттєвого втручання в мій твір не планується.

Флоріан Юр'єв, архітектор-художник, заслужений працівник культури України, професор

Юр'єв зазначив, що його запросили увійти до творчої проектної групи, яка займається відновленням будівлі.

«Зараз мене запевняють, що вхід до торгівельного комплексу «ОушенМолл» через вестибюль «Літаючої тарілки» більше не планується, що унікальну акустику концертної зали буде збережено, а саму залу буде відреставровано за моїм проектом», — каже він.

Робочої проектної документації, згідно з якою буде здійснюватись реставрація «Літаючої тарілки», архітектору не показали.

«Жодних підтверджень озвучених мені благих намірів, я досі не отримав. Натомість, моє занепокоєння викликає той факт, що ані інвестор, ані компанія-забудовник, ані архітектори, які працюють над проектом, не оголошують, яка саме функція буде запроектована в «Літаючій тарілці» та в унікальному просторі її стилобату», — каже він.

Згідно з договором про оренду між Міністерством освіти та компанією-забудовником, приміщення «Тарілки» планують використовувати виключно з освітньою функцією.

 The Village Україна брали коментарі з приводу майбутнього «Тарілки» в архітекторів та активістів.

 У грудні Флоріан Юр’єв оприлюднив відкритий лист до уряду, в якому закликав зберегти будівлю та наголошував на необхідності її реставрації.

ФОТО: Андрій Шурпенков