Частину середмістя Києва у межах вулиць Пушкінської, Великої Васильківської та бульвару Шевченка планують включити до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

На засіданні комісії міськради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку депутати погодили рішення щодо виділення коштів на розробку відповідної документації.

«Пушкінський квартал» об’єднає територію в межах вулиць Пушкінської, Великої Васильківської та бульвару Шевченка. Із загальної кількості споруд у межах кварталу, а їх – 36, до об’єктів нерухомої культурної спадщини можуть віднести 29, кажуть у міськраді. Попередня вартість підготовки документації – 745 тисяч гривень.

Мапа Пушкінського кварталу / Хмарочос

«Саме там зосереджена унікальна колекція пам’яток історії та архітектури 19 – початку 20 сторіччя, у тому числі пов’язаних зі створенням УНР, які складають унікальний історичний ландшафт», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, йдеться про пам’ятку «Садиба Міхельсона», житловий будинок Спілки художників України на вулиці Великій Васильківській, 12 та фонтан «Пелікан» неподалік, готель «Палас» та садибу правління Профспілки київських кравців на бульварі Шевченка.