Порядок денний міжнародної конференції про створення музею на Поштовій площі розглянуть на засіданні Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО в лютому, а сама вона відбудеться у березні, повідомляє влада Києва.

Конференцію проведуть, щоб перейняти досвід країн, де вже створені подібні музеї (Польща, Чехія, Великобританія). Іноземним фахівцям покажуть знахідки та ознайомлять їх із результатами досліджень. Відтак експерти сформують пропозиції способів консервації деревини та оптимальних варіантів розміщення майбутнього музею.

У КМДА обіцяють, що вже найближчими тижнями встановлять веб-камери і запустять сайт для онлайн-трансляцій з Поштової.

«Наразі на Поштовій не ведуться жодні роботи – ані археологічні, ані будівельні. І допоки не буде визначене оптимальне рішення щодо укріплень для подальшої безпечної експлуатації будівель, які є навколо, експлуатації самої площі, метрополітену та безпечного проведення археологічних досліджень, жодні роботи проводитись не будуть», – каже заступник голови КМДА Олексій Резніков.

Він додав, що археологи працюють над збереженням у зимовий період дерев’яних знахідок.

До організації заходу залучені Міністерство культури, ICOMOS, ICOM та ICROM, Нацкомісія України у справах ЮНЕСКО, Центр археології Києва, автори петиції та проекту Громадського бюджету з цієї теми.


Комісія Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування підтримала створення музею археології та історії Києва на місці розкопок.