Протягом реконструкції Житній ринок продовжуватиме працювати. Про це повідомив в.о. директора КП «Житній ринок» Аман Моланов, пише «Хмарочос».

Станом на початок січня 2018-го року роботи над проектом тривають.

«Проекти реконструкції ринку виставлять на обговорення киян. Той з проектів, який обере громада, подадуть на сесію Київради й він стане робочим. Реконструкція має бути поетапною, і протягом неї ринок не закриватиметься. Усі етапи: дослідження, передпроектні роботи, а потім і сам проект здійснюватиме інститут «НДІпроектреконструкція», який виграв у тендері», – каже він.

На всі етапи роботи було передбачено один мільйон гривень.

Менеджерки з розвитку Житнього ринку, засновниці Foodies Яна Жадан та Христина Скрипка розповіли про те, як планують трансформувати простір.

«Перший поверх зараз – це базар, і таким він і залишиться. На другому поверсі є великий простір, з часом з одного боку по периметру там продаватиметься текстиль. Наприклад, нам подобається, як влаштований аналогічний простір на ринку у Будапешті – там продають продукцію локальних виробників: одяг, вироби з дерева. Ми б хотіли, щоб на Житньому теж продавалися вироби місцевих майстрів», – каже Яна Жадан.

На другій частині поверху хочуть облаштувати фудкорти та точки із фермерською продукцією.

«Ми хочемо, щоб на другому поверсі були маленькі магазинчики, еко-лавки, продавалася фермерська продукція. А на третьому – рекреаційна зона. Можливо, на третьому поверсі ми будемо робити великі вечері на 100 людей, на яких буде збиратися громада Подолу», – кажуть вони.


 У червні 2017 року почався ремонт у приміщенні Житнього ринку. Тоді ж з’явилась інформація про можливу загрозу фасаду будівлі. Київська міська державна адміністрація тоді повідомила, що фасад із панно 1980 року не будуть декомунізувати.

У XV столітті Житній ринок на Подолі вважався основним торговельним центром міста. Востаннє комплексний ремонт ринку здійснювали ще в 1980 році. У 2017 році на проектну документацію виділили 1 мільйон гривень, 2018 року планують здійснити комплексний ремонт за бюджетні кошти.

Загальна площа ринку — 16 тисяч квадратних метрів, корисна — близько 10 тисяч.

Фото Обкладинки: Володимир Шуваєв/The Village Україна