У понеділок, 11 грудня, набрав чинності указ Міністерства охорони здоров’я, згідно з яким встановлюються нові норми харчування.

Держспоживслужба зазначає, що добові норми фізіологічних потреб українців у білках, жирах, вуглеводах та енерговитратах не переглядали протягом 18 років.

Нові норми харчування відрізняються від старих тим, що дітям у віці від 3 до 17 років калорійність зменшена. Для дорослих калорійність залишилася такою ж, але збільшено кількість білків, жирів і зменшено – вуглеводів.

Калорійність харчування дітям і підліткам знизили на добу в середньому на 15%.

«Дітям радять їсти менше солодкого, швидких вуглеводів, щодо підлітків МОЗ радить вживати більше білків, зокрема м’яса, і менше жирів, зокрема масла, а також менше вуглеводів – каші, хліб, солодощі», – йдеться у повідомленні.

Дорослому населенню відомство рекомендує знизити вживання вуглеводів на добу на 50 грамів, а білків збільшити на 12 грамів, жирів – збільшити на 15 грамів.

МОЗ пояснює такі зміни тим, що нові норми більш збалансовані і корисні для здоров’я. Щодо зниження калорійності раціону дітей відомство стверджує: старі норми харчування застаріли і були завищеними щодо вживання вуглеводів, що провокувало у дітей надмірну вагу. Підліткам же рекомендовано вживати більше білкової їжі для кращого росту і нарощування м’язової маси.

Думки ж дієтологів з цього приводу розділилися. Одні фахівці вважають, що старі дитячі норми відповідали рекомендаціям ВООЗ. А інші вважають, що сучасні діти менш активні, тому калорійність урізана обґрунтовано.