Конституційний суд Грузії скасував кримінальне покарання за вживання марихуани. Рішення суду опубліковане на офіційному сайті.

За рішенням суду, вживання марихуани більше не вважатиметься кримінальним злочином і не підпадає під статтю про незаконне зберігання та вживання наркотиків. Суд постановив, що кримінальна відповідальність суперечить статті 16, яка передбачає, що «кожен має право вільного розвитку своєї особистості».

У рішенні Конституційного суду йдеться, що «право людини самостійно обирати форму відпочинку та здійснювати відповідні активності, в тому числі вживати марихуану, являє собою сферу, захищену особистою автономією людини».

Позов до Конституційного суду проти парламенту Грузії вніс член партії «Гірчі» Гіві Шанідзе.


Питання легалізації марихуани стало особливо актуальним у Грузії в останні три роки завдяки громадським активістам, які неодноразово проводили в Тбілісі акції протесту проти затримань за використання марихуани.

Конституційний суд у 2016-2017 роках визнав неконституційними тюремне ув’язнення за повторне вживання, зберігання і придбання до 70 грамів висушеної марихуани і 100 грамів сирої марихуани. До цього рішення покарання передбачало штраф або тюремного ув’язнення до року.

У липні 2017 року в Грузії скасували тюремне покарання за посів коноплі для особистого користування.


28 жовтня в Києві відбувся Марш свободи, учасники якого вимагали декриміналізувати зберігання незначної кількості канабісу без мети збуту.

Фото: Андрій Баштовий для The Village Україна