Програма «Доступні ліки» у 2018 році діятиме ще для трьох напрямків захворювань. Про це повідомляє МОЗ.

До програми додадуть препарати для лікування виразки і хронічних гастроентерологічних патологій, депресивних станів та анемії вагітних у першому триместрі.

За попередніми підрахунками, ці препарати обходитимуться бюджету близько в 300 мільйонів гривень.

Також проектом постанови передбачено додати ще по одній діючій речовині для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями та діабетом ІІ типу — «Лозартан» і «Глібенкламід».

За даними Центру медичної статистики МОЗ, кожен 6-й українець сраждає на захворювання органів травлення. Понад 850 тисяч українців у 2016 році мали виразку шлунку або 12-ти палої кишки.

За результатами дослідження експертів Міжнародного медичного корпусу, 4 з 10 основних причин інвалідності в світі спричинені розладами психічного здоров’я. До 2030 року депресія стане третьою найбільш поширеною хворобою в країнах з низьким доходом і другою — з середнім.

Статистика також свідчить, що кожна четверта вагітна жінка страждає на анемію. У 2016 році понад 98 тисячам майбутніх матерів діагностували цю хворобу.


 Урядова програма «Доступні ліки» діє з квітня 2017 року. Українці наразі завдяки програмі можуть отримати безкоштовно або з незначною доплатою ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми.