Уряд Британії вирішив не змінювати свою позицію, згідно з якою термін «геноцид» у Лондоні офіційно використовують лише до злочинів у Сребрениці, Руанді, а також стосовно Голокосту, повідомляє «Голос Америки».

Українське посольство у Лондоні висловило жаль через відмову британського уряду визнати Голодомор 1932-33 років в Україні геноцидом.

Голодомор відбувся до схвалення Конвенції ООН щодо геноциду 1948 року, що визначила геноцид як концепцію міжнародного права, а міжнародне право не можна застосовувати ретроспективно

йдеться у роз’ясненні парламенту Британії

Там також наголошується, що Голокост, хоч і відбувся до 1948 року, має винятковий статус, бо був підставою для юридичного визначення геноциду конвенцією.

На парламентських слуханнях 7 листопада у Лондоні представник британського МЗС Алістер Бурт сказав, що уряд використовував би слово «геноцид» щодо Голодомору, якби таке визначення застосував будь-який британський суд. В той же час урядовці кажуть, що наразі не бачать можливостей чи підстав ініціювати подібний судовий процес.

Українська сторона вважає, що Лондон міг би піти на політичний крок і визнати цей злочин геноцидом або ініціювати судове дізнання у справі Голодомору, щоб кваліфікувати його як геноцид щодо українців.

Посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко повідомила про домовленість продовжувати співпрацю з британцями у питанні «привернення суспільної уваги» до цього питання, а також звернутися до уряду із закликом включити питання Голодомору до шкільної програми».


 У суботу, 25 листопада, Україна вшановує пам’ять жертв голодоморів в Україні, зокрема, Голодомору 1932-1933 років, спровокованого діями радянської влади. За даними істориків, тоді загинуло від 3 до 10 мільйонів українців. Голодомор 1932-1933 років визнали геноцидом парламенти 14 країн та сім штатів США.