Співзасновник архітектурного бюро 2B.group Слава Балбек повідомив про створення свого варіанту проекту реставрації будівлі Державної науково-технічної бібліотеки на вулиці Антоновича.

«Ми не можемо прогнозувати подальшу долю цієї будівлі, але ми можемо привернути увагу громадськості до її неповторної і самодостатньої краси. 2B.group починає роботу над своїм варіантом реставрації «тарілки», саме реставрації, а не реконструкції. Це наша особиста ініціатива, аналізувати, зібрати матеріали і поділитися з вами результатами. Це наше з вами місто і наша з вами відповідальність», — повідомив Балбек.

 Київська «тарілка» на Либідській площі була збудована у 1971 році. Наразі інвестор хоче перебудувати «тарілку» і зробити її частиною ТРЦ Ocean Plaza.

15 листопада в Києві відбулось перше публічне обговорення подальшої долі будівлі, на якому архітектор «тарілки» Флоріан Юр’єв заявив про те, що фасад та інтер'єр мають бути збережені, варто лише зробити косметичний ремонт.

Свій проект також представив архітектор Богдан Шкрогаль, пише «Хмарочос».

Його проект реконструкції передбачає збереження пропорцій та форм будівлі та оновлення фасаду. «Наша команда пропонує підсилити ефект «літаючої тарілки»: вона виглядатиме як по-справжньому інопланетний об’єкт, який ніби щойно приземлився на стилобат», — розповідає він.

Наразі існує ініціативна група #SAVEKYIVMODERNISM яка активно займається можливістю надання будівлі статусу пам'ятки архітектури.

Слава Балбек – архітектор, співзасновник майстерні 2B.group, автор дизайну проектів the Burger, the Cake, «Китайский привет» та «Вьетнамский привет» у Києві, 4City та «Міський ринок їжі» в Одесі.