Кожен четвертий громадянин давав хабаря у сфері громадських послуг упродовж року. Про це йдеться у дослідженні Transparency International`s Global Corruption, передає «Громадське».

Дослідження проводили серед громадян різних країн. У ньому йдеться про їхній персональний досвід, сприйняття корупції та готовність боротися з цією проблемою. Для дослідження використали відповіді 162 134 громадян. Опитування проводилося з березня 2014 року по січень 2017 року.

Шестеро з десяти осіб вважають, що уряди їхніх країн навіть не намагаються боротися з корупцією. На Близькому Сході та в північній Африці найбільше громадян не вірять у те, що уряд проводить роботу для того, щоб запобігти корупції.

Найбільш корумпованими у світі вважають поліцейських та обраних представників (парламент, конгрес, сенат) (36%). На другому місці — представники національної та місцевої влади, керівники підприємств, податківці, прем’єр-міністри та президенти (32-34 %).

31% опитаних у Європі та Центральній Азії зазначили, що найбільшими хабарниками є обрані представники.

Кожен четвертий опитаний повідомив, що давав хабар протягом останнього року для «отримання доступу до державних послуг».