Екс-президент Каталонії Карлес Пучдемон, що перебуває в екзилі у Бельгії, здався місцевій поліції. Про це з посиланням на прокуратуру Бельгії повідомляють бельгійські ЗМІ.

За словами представників бельгійської прокуратури, суд повинен ухвалити рішення про виконання європейського ордеру на арешт до ранку понеділка, 6 листопада.

Колишній лідер іспанського автономного регіону залишив Іспанію і виїхав до Брюсселя напередодні хвилі арештів відстороненого керівництва Каталонії. Зокрема, колишніх членів регіонального уряду заарештували за підозрою в організації бунту.

Утім, Пучдемон заявляв, що не має наміру просити про політичний притулок у Бельгії.

3 листопада верховний суд видав європейський ордер на арешт Пучдемона і чотирьох соратників, що залишили Іспанію разом із ним.

 1 жовтня 2017 року регіональний уряд Каталонії провів референдум про незалежність. Переважна більшість зареєстрованих виборців проголосувала за незалежність. Утім, явка на волевиявленні склала близько 43 %.

 Тиждень потому каталонський парламент ухвалив проголошення незалежності регіону. Своєю чергою, уряд Іспанії назвав голосування таким, що суперечить конституції країни.

 У відповідь на дії регіонального уряду Мадрид розпустив уряд Каталонії застосував 155-ту статтю конституції, що передбачає введення прямого управління регіоном. Окрім того були оголошені дострокові вибори регіональної влади. Незалежність Каталонії не визнала жодна держава світу.

Фото: Карлес Пучдемон / фото уряду Каталонії