Асоціація велосипедистів Києва оприлюднила результати останнього підрахунку велосипедистів у столиці. За його результатами восени 2017 року, кількість велосипедистів у Києві зменшилась на 27%.

«Восени 2017 року на основних перехрестях Києва АВК нарахувала 1821 велосипедистів у будній день та 2012 у вихідний день. Рік тому, восени 2016 року за 2 години на основний перехрестях ми нарахували 2437 велосипедистів у будній день та 2194 – у вихідний. Отже, констатуємо певне спадання кількості щоденних велосипедистів у Києві на 27%, порівняно із вереснем 2016 року», — кажуть в АВК.

В той же час кількість велосипедистів у вихідний день, йдеться в повідомленні, зменшилася на 6%.

«Таке зменшення кількості користувачів велосипеда в місті можна пояснити тим, що протягом 2017 року не було прокладено жодного кілометра велошляхів та не покращено наявну інфраструктуру. Також варто враховувати, що осінь 2017 року виявилася значно холоднішою за минулорічну», — кажуть в АВК.

Підрахунки 2016 року показали, що велосипедний маршрут між центром Києва та житловим масивом Троєщина додав 50% користувачів велотранспорту на цій ділянці.

Також було зафіксовано, що людей, які користувалися велосипедом у вихідний день на 10% більше ніж тих, хто користувалися велосипедом у будні дні (ймовірно, із метою добирання на роботу чи навчання – ком’ютингу).

Восени у будній день на точках підрахунку було помічено 10% жінок та 90% чоловіків, у вихідний день жінок стало більше – 15% серед усіх користувачів велосипеда.

У вересні 2017 року 37% велосипедистів рухалися по дорозі, а 63% – по тротуару у будній день. У вихідний день пропорція змінюється: 38% їдуть по дорозі та 62% по тротуару. Дисбаланс між тими велосипедистами, які рухають по дорозі та по тротуару майже на рівні 2016 року і становить приблизно 40% на 60%.

«Менше половини велосипедистів у Києві рухаються по дорозі, адже не всі з них почуваються впевнено та безпечно на дорогах Києва, де рідко передбачено умови для руху велосипедом»,  — кажуть в Асоціації.

Найінтенсивніший рух по тротуару зафіксовано на перехресті Сабурова/Бальзака та на Московському мосту.

Восени 2017 року в шоломах їздив приблизно кожен 4 велосипедист: 25% у вихідні дні та 26% у будні дні.

У будній та вихідний дні підрахунку найпопулярнішими точками були Московський міст та Пішохідний міст, та перетин вулиць Драйзера і Сабурова із вулицею Бальзака. Найменше велосипедистів проїжджало на площі Слави, на перетині вулиць Кирилівської та Юрківської, Саксаганського та Льва Толстого.


 Дні для підрахунку обиралися з гарною погодою. Підрахунок проводився на 20 перехрестях. Щодо інших точок, то для підрахунку традиційно обиралися точки в’їзду в центр міста з усіх основних магістралей. Також є кілька точок підрахунку біля в’їздів у парки (наприклад, Голосіївський, парк Дружби народів тощо).

У 2017 році було проведено другий, осінній підрахунок велосипедистів: у будній день (13 вересня) та у вихідний (16 вересня). Час для підрахунків обирався найбільш піковий: з 17 до 19 у будній день (середа) з 12 до 14 у вихідний день (субота).

Фото обкладинки: Тарас Грицюк