СБУ блокувала нові випадки ураження комп’ютерів в Україні шкідливим програмним забезпеченням. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

У СБУ встановили, що доставка вірусу який розповсюджувався 24 жовтня, відбувалась з використанням фішингових електронних листів зі зворотною адресою, яка асоціюється зі службою технічної підтримки компанії «Майкрософт».

«Наразі подальше розповсюдження вірусу припинено, загроз безпеці руху немає», — йдеться у повідомленні.

Як повідомив начальник Департаменту кіберполіції Національної поліції Сергій Демедюк виданню Reuters, об'єкти інфраструктури в Україні атакував вірус BadRabbit.

У спецслужбі надали рекомендації для попередження ураження вірусом:

 забезпечити щоденне оновлення системного програмного забезпечення, у т.ч. OS Windows усіх без винятку версій, також обов’язково встановити оновлення KB3213630 (для Windows 10);

 у налаштуваннях мережевої безпеки заблокувати доступ до домену x90DOTim, з якого завантажується шкідливе програмне забезпечення. Не відкривати в браузері! DOT змінити на крапку;

 не відкривати вкладення до електронної пошти, у тому числі форматів .doc та .rtf, що надійшли від неперевіреного відправника;

 забезпечити дотримання загальних правил інформаційної безпеки, зокрема створення резервних копій, своєчасне оновлення антивірусного та прикладного програмного забезпечення.

У вівторок, 24 жовтня, кібератаки, зокрема, зазнав київський метрополітен та одеський аеропорт, де внаслідок дії вірусу типу шифрувальника було заблоковано функціонування служби реєстрації пасажирів.

Про заходи з підвищення інформаційної безпеки повідомили також у Міністерстві інфраструктури.