Засновниця ГО «Громадський рух Почайна» Аннабелла Моріна оголосила безстроковий мітинг на Поштовій площі, де хочуть побудувати торговий центр на місці археологічних знахідок.

Активістка повідомляє, що має намір зареєструвати мітинг на Поштовій площі та встановити там у найближчі дні намет.

«Всю нашу Поштову площу в Києві вороги отримали за 3,6 мільйонів гривень. Це місце коштує мільйон доларів, ні, воно безцінне. Київ виказав рішуче бажання сберегти Поштову, розкопки та зробити на їх місці музей. Петиція влітку швидко зібрала голоси. Довіряючи владі, ми займалися розробкою плану реалізації петиції. Але у той же час шахраї не дрімали, тому припис на зупинення будівельних робіт, що видала влада, було змінено. Він дозволяє робити підлогу ТРЦ. Часу вже немає. ТРЦ наближається до розкопок. Ми можемо втратити древнє місто на Поштовій, як втратили його на Майдані, коли знесли Лядські ворота», — написала Моріна.

В той же час в КМДА 10 жовтня стверджують, що «роботи на Поштовій площі тривають за графіком будівництва та не несуть загрози археологічним розкопкам».

Як пише «Хмарочос», археологам потрібен мінімум один рік й вісім мільйонів гривень, щоб закінчити дослідження. Інвестор планує залишити історичному музею на місці розкопок близько 100 квадратних метрів, а решту забудувати магазинами ТРЦ, в той час як активісти наполягають, щоб площа музею була 5000 квадратних метрів.


 У липні 2017 року петиція про захист розкопок та продовження археологічних робіт зібрала більше 13 000 голосів. Автор петиції Акім Галімов звернувся до КМДА з проханням щодо музеєфікації та подальшого дослідження старовинної вулиці часів Київської Русі.

Протягом 2015-2016 року під час робіт в рамках реконструкції Поштової Площі в Києві був знайдений міський квартал XI-XII століття. Серед знахідок: печатки княжої доби, наконечники стріл, прикраси, стремена, глиняний посуд.

У серпні 2017 року влада міста заявила, що виділила 27 мільйонів гривень на створення музею на Поштовій площі, на місці стародавньої вулиці часів Київської Русі.

Фото: facebook.com/pochaina.river