Національний банк планує визначити правовий статус Bitcoin. Про це заявив заступник голови Національного банку України Олег Чурій, передає «Економічна правда».

«Наразі Bitcoin не має визначеного правового статусу в Україні. Визначення ускладнюється відсутністю консолідованого підходу до класифікації Bitcoin та регулювання операцій з ним у світі», — каже Чурій.

Операції з Bitcoin у низці країн офіційно дозволені. Вони, частіше за все, розглядаються як товар або інвестиційний актив і в оподаткуванні підпорядковані відповідному законодавству. У деяких країнах Bitcoin визнають розрахунковою грошовою одиницею.

Законодавство ЄС класифікує Bitcoin як «цифрове представлення вартості, не підтверджене центральним банком або державним органом і не прив'язане до юридично встановлених валютних курсів, яке може використовуватися як засіб обміну для покупки товарів і послуг, їх передачі та зберігання, і може набуватися в електронному вигляді». Обмін Bitcoin на традиційну валюту звільняється від сплати податку.

В Ізраїлі Bitcoin не підпадає під юридичне визначення валюти. Коли Bitcoin продається, продавець повинен сплатити податок на приріст капіталу.

У Китаї Bitcoin вважається віртуальним товаром, а не валютою. Купіля-продаж може обкладатися ПДВ.

В Австралії Bitcoin розглядається як власність, а транзакції з ним — як бартер.

У Канаді Bitcoin визначається як «нематеріальний актив», а транзакції з ним — також як бартер.

Чурій заявив, що для вироблення спільної позиції щодо правового статусу Bitcoin в Україні та його регулювання Національний банк започаткував діалог із Міністерством фінансів, Державною фіскальною службою, Державною службою фінансового моніторингу, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, а також Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Це питання планують розглянути на найближчому засіданні Ради з фінансової стабільності, яке планується провести до кінця серпня.

Як повідомлялось раніше, у Києві виявили підпільну фабрику Bitcoin.