КМДА виділила майже 43 мільйони гривень на вирішення проблемних питань функціонування полігону №5 біля села Підгірці, Обухівський район. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

З його слів, 7 мільйонів гривень підуть на протиаварійні заходи, 1,4 мільйони – на розробку проекту майбутньої рекультивації полігону, ще 24 мільйонів – на збільшення потужностей системи, що переробляє токсичний фільтрат на полігоні.

Щорічно в місті утворюється 1,1 мільйонів тонн побутових відходів

«Ми очікуємо завершення експертизи проекту реконструкції, куди вносяться зміни з урахуванням тих завдань, що стоять перед нами. Мова йде про прийняте рішення рекультивації полігону. Зараз ґрунтом пересипані більше 10 га полігону. Плануємо завершити пересипку всієї карти, але ми чекаємо, поки спаде аномальна спека. Виділені кошти на полігон та розробку проектів нових центрів поводження з відходами», — кажуть в КМДА.

Ще понад 10 мільйонів гривень дадуть на допомогу селищним громадам, що знаходяться поряд з полігоном.

«Дуже сподіваємося, що Київ стане першим містом, що виконає надскладні, але необхідні завдання: здійснить рекультивацію одного з найбільших полігонів, паралельно збудувавши нові переробні потужності», – каже він.

 Щорічно, за інформацією КМДА, в місті утворюється 1,1 мільйонів тонн побутових відходів. З них 67% захоронюється на полігонах №5, №6 та інших полігонах, 23% – утилізуються на заводі «Енергія», єдиному діючому сміттєспалювальному заводі в Україні, ще 10% сортуються та переробляються.