Київська міська державна адміністрація та керівництво Житнього ринку розглядають можливість проведення реконструкції будівлі найстарішого ринку столиці. Проте фасад із панно 1980 року не прибиратимуть в межах процесу декомунізації. Про це в коментарі The Village Україна заявив перший заступник голови КМДА Геннадій Пліс.

«У випадку з фасадом Житнього ринку я не бачив нічого такого, що могло б потрапити під можливий процес декомунізації. Впевнений, що зараз такого ризику немає», – підтвердив Пліс.

Заступник міського голови додав, що згадка на панно про міста Київської Русі на кшталт Смоленська не є приводом для руйнування фасаду.

Фасад Житнього ринку, Київ, 13 червня 2017 року

Водночас представник КМДА доповнив, що нині його команда вивчає ситуацію навколо Житнього ринку. Зокрема – передумови проведення архітектурного конкурсу на реконструкцію ринку.

Пліс додав, що зазделегідь для цього будуть проведені роботи з вивчення нормативних документів, а також попередні консультації з архітекторами.

«Будівля Житнього ринку не є пам’яткою архітектури, але його дах має унікальний статус», – заявив Пліс.

Інформація про можливу загрозу фасаду ринку з’явилася на початку червня 2017 року. У мережі актуалізували ілюстрацію до начебто проекта реконструкції Житнього ринку. Представники КМДА, втім, заявили, що їм не відоме походження цієї візуалізації.

«Коли хтось говорить про плани щодо фасаду ринку, я не розумію, про що йде мова. Жодні плани з цього приводу мені не відомі. Ані мені як представнику КМДА, ані в.о. гендиректора ринку про візуалізації архітектурного проекта, що з’явилися в мережі, нічого не відомо. Хтось на папері щось там робить, викладає в інтернет. Це їм треба ставити запитання, що вони цим мають на увазі», – прокоментував The Village Україна Пліс.


Фото: Володимир Шуваєв / The Village Україна