Студентська акція «Ні насиллю і сексизму у КНУ», яка мала відбутися 20 червня у парку імені Тараса Шевченка, була скасована через погрози та тиск з боку праворадикальних угрупувань. Про це повідомляє The Village Україна організатор акції Олександр Хлопенко.

Організатори скасували акцію до початку, оскільки «праворадикальні угрупування надсилали погрози прийти і змінити думку учасників акції про фемінізм і наявність сексизму в Україні». Погрози такого змісту надходили Олександру Хлопенку та на сторінку акції в Facebook.

«Після перших повідомлень такого характеру ми зв'язались з поліцією», – повідомляє організатор. КМДА пообіцяли надати поліцейських для безпеки заходи, через провокації на подібних заходах. «Через події під Радою було виділено замало поліцейських для гарантування мирного проведення зібрання».

За годину до початку акції (близько 13:00) у парку Шевченка зібралося кілька десятків осіб, які прийшли виступити проти акції. За словами організатора серед них були бійці «Азову», С14 і представники партії «Свобода».

Фото: Анастасія Канарьова/Громадське

Організатори вирішили не ризикувати безпекою учасників акції і перенесуть захід на іншу дату, коли поліція зможе гарантувати безпеку його проведення.

Організатори акції проти фемінізму, яку влаштували опоненти «Ні насиллю і сексизму у КНУ», заявляють, що не жодних погроз не надсилали.

«Нас було небагато – 6-7 людей. В мене на очах ніхто нікому не погрожував. <…> Ми мали плакти і квіти. Більше – нічого. Квіти планували дарувати дівчатам. Написи на плакатах: «Фемінізм – це ненависть», – розповіла The Village Україна організаторка акції Олександра Скляр. За її словами, акцію влаштували, щоб дискутувати, а не вчиняти насильницькі дії. 

Організатори акції «Ні насиллю і сексизму у КНУ» повідомили опонентів, що скасували акцію через заборону адміністрації вишу. «Це була тактика задля непровокування більш радикально налаштованих груп», – повідомив Олександр Хлопенко. 


Акція «Ні насиллю і секизму у КНУ» мала на меті обговорити існуючі проблеми сексизму у КНУ та проявити солідарність з колегами з Києво-Могилянської академії, проведення акції проти сексизму яких було скасовано через прихід у студмістечко близько 20 агресивно налаштованих осіб.