Міщанський суд Москви визнав винною в екстремізмі та розтраті державних коштів екс-директорку Бібліотеки української літератури Наталію Шаріну, повідомляє «Інтерфакс».

«Шаріна вчинила дії, спрямовані на розпалювання національної ненависті та ворожнечі, а також приниження людської гідності. Шаріна здійнила розтрату грошових коштів в корисливих цілях», — йдеться у вироку.

Її засудили до чотирьох років умовно. Судове слідство у справі Шаріної, обвинуваченої в екстремізмі і розтраті, завершилося 25 травня.


У жовтні 2015 року в Бібліотеці української літератури в Москві відбулися обшуки, після чого її директорку Наталію Шаріну затримали.

Приводом для порушення справи стало поширення у бібліотеці видання українського політичного діяча Дмитра Корчинського, яке визнане судом РФ екстремістським матеріалом і заборонене до використання.

Пізніше Шаріну звинуватили в розтраті. За версією слідства, у 2011-2013 роках вона витрачала призначені для виплати юристам бібліотеки кошти на свій захист у першій кримінальній справі про екстремізм, яку згодом закрили.

Шаріна була під домашнім арештом, який неодноразово продовжувався судом. На початку лютого 2017 захист Шаріної звернувся до Страсбурзького суду зі скаргою на умови її домашнього арешту.