Щодня в побуті ми використовуємо багато пластику: поліетиленові пакети, зубну щітку, вушні палички, косметику та побутову хімію в неекологічному пакуванні. Тим часом прогнозують, що до 2050 року в морі буде більше пластику, ніж морських жителів. Тому The Village Україна зібрав 8 екологічних речей для побуту, які не забруднюють довкілля та піддаються вторинній переробці.

Сумки

Засновники використовують повністю екологічний матеріал, який не містить продуктів тваринного походження – його ще називають vegan cloth. Сумки зроблені з водонепроникного паперу, який можна мити і використовувати багаторазово. Матеріал безпечний для природи та людей, може бути повторно перероблений. Бренд виготовляє сумки для покупок, косметички, ланч-беги та сумки для зберігання продуктів.

Сумка Raw Flaw

Ціна: 1800 грн

 Лінк

Авоська

Авоська – це чудова альтернатива поліетиленовим пакетам для продуктів. Її виробляють зі стовідсоткової бавовни, вона багаторазова та легко переться. Кожну авоську в’яжуть вручну. Є можливість замовити у різних розмірах (від S до L) та кольорах. У такій авосьці можна носити не тільки продукти, а й одяг для залу, книжки чи журнали. Але не варто класти дрібні речі, що можуть випасти крізь отвори сітки.

Ціна: 399 грн

 Лінк

Сталева трубочка для напоїв

Кожна виготовлена пластикова соломинка досі десь є – вони майже не підлягають вторинній переробці. У США, наприклад, викидають понад 500 мільйонів трубочок щодня. Металева соломинка є незамінною, особливо, якщо вдома діти, а використовувати шкідливий пластик не хочеться. Соломинка багаторазова, не вступає у взаємодію з речовинами та без BPA (один з компонентів виробництва полікарбонатного пластику і епоксидних смол, який додають у пластик харчових контейнерів та пляшки для води – ред.).

Ціна: 49 грн

 Лінк

Бамбукова зубна щітка

Багато людей стереотипно вважає, що чим жорсткіша зубна щітка – тим вона краще вичищає, але стоматологи заперечують це. Щетина бамбукових зубних щіток володіє міцністю, щоб видалити зубний наліт, але при цьому вона досить еластична, щоб потрапити у міжзубні проміжки і забезпечити здоровий стан ясен, виконавши їх масаж.

Ціна: 180 грн

Лінк

Вушні палички

Як і соломинки, пластикові вушні палички рідко здають на переробку, і тому вони потрапляють на звалища та забруднюють водойми. Пластикові вушні палички можна замінити на бамбукові. Вони є на 100% біорозкладними, тому що виготовлені з бамбука та м’якої бавовни. У одній коробці – 100 бамбукових паличок.

Ціна: 68 грн

 Лінк

Люфа для душу

Якщо бажаєте замінити пластикові мочалки на органічні, то підійдуть люфи. Люфа – це сорт довгого гарбуза. Після вирощування та обробки його пресують та обшивають, надаючи зручну для користування форму. Люфа –  на 100% натуральна, ефективно видаляє ороговілу шкіру, підходить для чутливої. Ефект масажу посилює циркуляцію крові та зігріває шкіру, змушуючи пори дихати.

Ціна: 74 грн

 Лінк

Екологічний дезoдорант

Органічний дезодорант забезпечує ефективний захист протягом усього дня – уповільнює розмноження бактерій і запобігає утворенню неприємного запаху, дозволяючи шкірі дихати.

Його пакування виготовлено з корку, що є відновлюваним матеріалом. Коркове дерево – єдине на планеті, на яку зняття кори впливає позитивно – таке дерево утричі ефективніше скорочує викиди парникових газів. Дезодорант можуть використовувати як жінки, так і чоловіки. Для цього треба трохи змочити його поверхню водою і провести кілька разів по шкірі.

Ціна: 499 грн

 Лінк

Термочашка

Звичайні стаканчики для кави не переробляються як папір, адже містять багато синтетичних матеріалів. Наприклад, його внутрішні стінки покриті поліетиленовою плівкою, що забезпечує водостійкість. А після використання стаканчик розкладається сотні років. Однак є альтернатива – замовляти каву в багаторазову чашку to-go.

Ціна: 369,27 грн

 Лінк


Книга «Дім – нуль відходів»

Беа Джонсон – засновниця руху zero-waste – назбирує лише одну банку сміття на рік. У своїй книжці вона детально описала, як оптимізувала життя і побут, аби не шкодити довкіллю.

Ціна: 150 грн

 Лінк

Фото: обкладинка – Raw Flaw; 1 – raw flaw; 2 – avoska.ua; 3 – OZERO; 4 – eco panda; 5 – OZERO; 6 – OZERO; 7 – burokrat; 8 – ridna-mova.