Тбілісі – це не тільки хінкалі та хачапурі, вино рікою, італійські дворики та гори. Це 300 сонячних днів у році та наймодніші люди пострадянського простору. Місто з мером Кахою Каладзе – колишнім захисником «Мілана». Місто узаконеної марихуани і рейвів. А ще Тбілісі – місто про любов і гостинність, про моментальну дружбу, коли п’єш чачу в нових товаришів на кухні через півгодини після знайомства.

Спеціально для The Village Марія Гончарова склала гід по неочевидних місцях міста, де просто дуже добре.

Текст: Марія Гончарова, Тетяна Сімакова

Keto & Kote

Де їсти

«Захар Захарич»

Right Bank 3, Mshrali Bridge

Недалеко від Сухого мосту розташувалося невелике кафе. Тут дуже дешево і смачно, а місцеві вважають, що тут одні з найкращих хінкалі в місті, розміром трохи менші від стандартних. Хачапурі по-аджарськи, які готують в усіх ресторанах Тбілісі, тут також адекватного розміру. Можна нарешті не впасти у вуглеводну кому від однієї порції. Інтер’єр аскетичний, але це тут і не головне.

«Чорний лев» (Shavi Lomi)

30 Zurab Kvlividze St.

Місце радше не про їжу, а про атмосферу. Названий на честь роботи Піросмані, «Чорний лев» – це відтворена тбіліська квартира, заставлена ​​від підлоги до стелі різними артефактами, які так і просяться в Instagram. Різноманітний посуд, грузинські килими, камін, ретрокрісла та абажури, стіна під старими шпалерами. А головне – затишний дворик, де в теплу пору року можна посидіти, дивлячись на маскот закладу – того самого чорного лева, який зображений на цегляній кладці. Нещодавно ресторан переїхав з вулиці Амаглеба, тому шукайте його недалеко від «Фабрики».

Keto & Kote

3 Mikheil Zandukeli Dead End

Дуже затишне місце, вхід у яке так відразу і не розпізнаєш – треба зайти в арку праворуч від будівлі в глухому куті. Багато хто порівнює інтер’єр ресторану з будинком XIX століття якогось багатого тбілісця, у якого все добре – і кришталь на столах, і широка веранда, і мистецтво на стінах, і завжди смачно. Тут радять замовляти ожиновий пиріг, «Наполеон» або салат з курячою печінкою. Поки готують (кухня тут не дуже швидка), можна насолодитися краєвидом і прогулятися по прекрасному будинку з келихом цинандалі.

Lolita

7 Tamar Chovelidze St.

Піца, паста, гамбургери, курчата на грилі і найстильніші люди в інтер’єрі неонових ламп. Бар Lolita, що розмістився в псевдоготичному особняку 10-х років, нагадує інтер’єром і публікою який-небудь нью-йоркський Сохо або лондонський Шордич. На першому поверсі в пріоритеті кухня і меню, розроблене шефом Лукою Капітаніо. На другому – акцент зроблено на коктейльну карту, яку називають мало не найцікавішою в місті.

«Фантастичний духан Софії Мельникової»

8 Gia Chanturia St.

Тихий секретний дворик літературного музею, куди варто обов’язково зазирнути, щоб спробувати в тіні винограду сет із пхалі під келих домашнього вина та з’їсти порцію хінкалі. Або ж, навпаки, відпочити від грузинської кухні, замовивши том-ям. Фантастичним цей духан зветься в пам’ять про тифліський «Фантастичний кабачок». Тут у 1918 році збиралися поети-футуристи і художники, а артистка Софія Мельникова – муза поета Іллі Зданевича – читала їхні вірші. По сусідству з духаном є невеликий магазинчик із сувенірами місцевих дизайнерів.

Barbarestan

132 David Aghmashenebeli Ave.

Черговий ресторан а-ля тбіліська затишна квартирка. Простору небагато, усього 70 посадкових місць (плюс дві невеликі кімнати на десять осіб у винному погребі). Потрапити сюди без запису практично неможливо. Усі страви готують за рецептами зі старовинної книги, що належала княгині Барбарі Джорджадзе. Знайшов її шеф-кухар Леван Кобіашвілі на блошиному ринку на Сухому мосту. Якщо попросите, книгу можуть продемонструвати. Тут вишколені офіціанти, а вечорами в закладі грають романси.

«Рача»

4 Mikheil Lermontovi St.

Класичний тбіліський духан у підвальчику на розі вулиць Лермонтова і Дадіані. Одні з найнижчих цін у місті. Страви дня виставляють під скло – просто підходите і показуєте пальцем на те, що вам потрібно. Місце автентичне і демократичне, без прикрас. Меню на аркуші А4 у файлі, але це справжній гастрономічний атракціон. Замовляти потрібно і хінкалі, і гірку смаженої мойви, і традиційний овочевий салат із горіховим соусом.

Ezo

16 Geronti Kikodze St.

Ресторан у великому дворі, оточеному дерев’яними балкончиками і сходами. Назва закладу так і перекладається – «двір». Найкраще сюди приходити на вечерю – замовляти келих-другий розе та порцію чогось на двох, тому що всі страви велетенського розміру. Тут готують винятково з органічних продуктів, що поставляють з місцевих фермерських господарств.

Ботанічний сад

Куди сходити

Ботанічний сад

1 Botanikuri St.

Величезний оазис з екзотичними рослинами, водоспадом, містками, японським садом, бамбуковим лісом та іншою флористичною красою. Ідеальне місце, щоб сховатися від спеки і влаштувати пікнік з краєвидом на квітучі маки і гірські річки. Ціна за вхід символічна – два ларі (близько 20 гривень).

Сірчані лазні

Abano St.

У районі сірчаних лазень прямо на їхніх куполах колоритні дідусі грають у нарди, а ще тут відчайдушно пахне сірководнем. Бань багато – вибирай, яку хочеш, але однозначно варто піти в Орбеліанівську, яка довгий час була закрита на ремонт. Саме тут парився Пушкін, а тепер можете і ви спробувати забронювати номер люкс, замовити банщика (по-грузинськи «мекісе»), який здере з вас три шкури своєю кісою (мочалкою). Після всіх процедур потрібно пити чай разом з варенням з білої черешні. Чудова можливість перепочити під час винно-хінкального божевілля та продекламувати за Олександром Сергійовичем: «Зроду не зустрічав я нічого розкішнішого тифліських лазень».

Блошині ринки

Головна «блошка» Тбілісі розташувалася на Сухому мосту, який колись був побудований за проектом італійця Джованні Скудієрі та з’єднував правий і лівий береги Кури. Після того як річку під ним осушили, міст назвали Сухим. Тут прямо на землі сотні торговців розкладають свої старовинні блюдечка, латунні шпінгалети, пісочні годинники, портрети Сталіна та кіноафіші родом з СРСР. Усі продавці хитрують, але люблять і хочуть торгуватися, тому збивайте ціну вдвічі та готуйтеся до цікавої полеміки. Ще один блошиний ринок – по-справжньому секретний, знають про нього лише місцеві, а ціни там уп’ять разів нижчі, ніж на Сухому мосту. Ринок Навтлугі міститься біля метро «Самгорі», де, навіть не торгуючись, можна купити шерстяний килим ручної роботи за 30 ларі (близько 350 гривень). Хоча це далеко не центр, на таксі доїдете за чотири ларі.

Національна галерея Грузії («Блакитна галерея»)

11 Rustaveli Ave.

Невелика галерея, усього п’ять залів. Там можна побачити легендарного Піросмані та його «Актрису Маргариту», а також картини «Рибалка в червоній сорочці», «Жираф» й інші відомі роботи грузинського самоучки-примітивіста. На першому поверсі проходять виставки сучасних художників, на другому – можна випити кави з видом на парк 9 Квітня. Опісля на згадку можна закупитися сувенірами в музейному магазині. Він, до речі, відмінний: тут багато книг з мистецтва англійською, графіка, традиційні сувенірні полотняні та поясні сумки, футболки і сірники. Всі товари з репродукціями головного грузинського художника.

Театр маріонеток Резо Габріадзе

13 Ioane Shavteli St.

Недалеко від моста Бараташвілі натрапите на абсолютно іграшкову будівлю. Вона спеціально викривлена, прикрашена різноманітною плиткою ручної роботи. Це театр маріонеток знаменитого режисера Резо Габріадзе, який написав сценарії, наприклад, до легендарних уже «Міміно» і «Кін-дза-дза!» У репертуарі театру зараз усього п’ять вистав, на які й квитки не купиш, потурбуватися про це треба заздалегідь. Йти варто перш за все на «Сталінград» – найсильнішу і страшну постановку про Сталінградську битву, визнану найкращою виставою 2010 року за версією The New Yorker. Якщо театр поїхав на гастролі або повний солд-аут, то сходіть хоча б у сусіднє кафе Gabriadze, інтер’єром якого займався сам режисер. Замовити варто каву по-турецьки та фірмовий яблучний пиріг.

Музей шовку

6 Giorgi Tsabadze St.

Між стадіоном «Динамо» і парком «Муштаід» можна побачити рожевий палац. Спочатку це головна будівля Кавказької шовківницької станції. Зараз це музей і бібліотека, присвячені шовку, до недавнього часу закриті для вільного відвідування. Тепер можна легко доторкнутися до таємничого світу шовківництва і технології розведення шовковичного хробака. Можна навіть купити кокон шовковицевого шовкопряда, а з квітня по червень погодувати їх шовковицею. Екскурсію проводять безкоштовно і навіть російською мовою.

Fabrika

8 Egnate Ninoshvili St.

Грузинська альтернатива Artplay або «Винзаводу». Приїхати в не найбільш туристичний район Чугуреті варто заради того, щоб побачити справжнє місце сили нового Тбілісі. У будівлі колишньої швейної фабрики розмістився масштабний хостел, а у дворі – багато магазинчиків і кафе. Окрім керамічної майстерні, тут можна знайти бутики дизайнерського одягу та аксесуарів, графіті-шоп і магазин дерев’яних авторських меблів, виконаних без цвяхів і клею.

Фунікулер

Улюблений атракціон як туристів, так і місцевих жителів. Він довезе вас із центру до парку «Мтацмінда» за 15 хвилин. У самому парку – атракціони, колесо огляду, а головне – неймовірний краєвид. У відреставрованому легендарному радянському ресторані «Фунікулер» потрібно брати пончики з кремом (вистачить і одного) і запивати цю солодку насолоду «Водою Лагідзе». Попросіть за улюбленою традицією тбілісців змішати шоколадний і вершковий смаки в одній склянці.

Ринки

Головні продовольчі ринки Тбілісі – біля автовокзалу Дідубе та знаменита «Дезертірка». Саме тут і варто купувати найважливіші сувеніри, яким будуть раді абсолютно всі – чурчхелу, сванську сіль, сушену хурму, домашній сир, кизилову пастилу, сацебелі, ткемалі та аджику. Завітайте сюди перед вильотом і закупіть свіжої зелені. Важить вона трохи, коштує дешево, а такий тархун у Києві по п’ять гривень за величезний пучок ви навряд чи знайдете.

Gardenia Shevardnadze

Khudadov St.

Уже десять років «біолог, ботанік і садівник» (як він сам себе називає) Зураб Шеварднадзе тримає невеликий сад і аптекарський город, де вирощує неймовірні рослини. Він продає тут саджанці та насіння і вважається головним квіткарем Тбілісі. Тут можна не тільки впасти в дачний настрій, вдосталь зробити фото на тлі гортензій, а й перекусити в мініатюрному кафе домашніми кексами і фірмовими пирогами. Якщо пощастить, зустрінете в теплиці самого господаря або застанете грузинське застілля, яке тут періодично відбувається. Сам сад досить далеко від центру, але по дорозі до Тбіліського моря.

Де жити

Ibis Styles Tbilisi Center

4 G. Tabidze St.

Непафосний і досить великий готель з відмінною локацією. Це самий центр, усе в пішій доступності. У трьох хвилинах ходьби центральний проспект Руставелі. Готель особливо добре підійде для мандрівників з дітьми: в неоновому інтер’єрі то тут то там зустрічається мультяшна овечка, а в меню завжди знайдеться дитяче харчування. Лобі нагадує коворкінг: тут організовано простір для роботи та безкоштовна точка з кавоваркою і чаєм. Нагорі є чудове руфтоп-кафе з коктейлями, закусками і панорамним краєвидом. Найкраща локація для того, щоб проводжати вечірнє сонце з келишком.

«Mercure Тбілісі Старе місто»

9 Vakhtang Gorgasali St.

Добротний європейський готель розташований у центрі Старого Тбілісі, недалеко від храму Метехі та знаменитих лазень зі скульптурами. Він славиться своїм інтер’єром – грузинським по духу, але без кітчу і загравань зі старовиною. Приємний бонус – тераса на даху готелю з панорамним видом на місто, рестораном і баром. Тут же неподалік безліч кафе і галерей, площа Мейдан і вулиця Шарденом. Загалом хороше місце, щоб з туристичним завзяттям поринути в життя історичного міста, але переночувати з сучасним комфортом.

Rooms Hotel Tbilisi

14 Merab Kostava St.

Створений за образом і подобою нью-йоркських квартир епохи 30-х, коли в Америці стали пристосовувати для житла колишні склади і фабрики. Rooms Hotel розміщується в будівлі радянської друкарні. Тут лобі непомітно переходить у бібліотеку, де представлені роботи відомої грузинської художниці Етері Чкадуа, а також у ресторан і бар The Kitchen, який очолює шеф-кухар Франческо Манало. В минулому він керував кухнями тризіркових мішленівських ресторанів Per Se в Нью-Йорку та The French Laundry в Каліфорнії. Вечорами тут яблуку ніде впасти: кажуть, що як би тбілісці не почали вечір, усі дороги однаково ведуть до лобі готелю. Тих, кому місця не дісталося, відсилають у сусідню Lolita. Тут найбільш фотогенічні стіни, веранда і дворик. Якщо й не жити, то скуштувати коктейль тут точно варто.

Artists Residence in Tbilisi

4 Teleti St.

Домашній готель, схожий на художню галерею, і це не випадково. Власники – сім’я художників, які кожну деталь цього місця виконали своїми руками: меблі, освітлення, картини, графіку. Увечері гості збираються біля каміна, господар грає на гітарі, а вранці всіх чекає сніданок, який ніби готувала улюблена грузинська бабуся. Ідеальний варіант для тих, хто хоче відчути себе в найкращих гостях у світі.

Writers ’House Residency

Міні-готель на третьому поверсі Будинку письменників, у дворі якого розташоване знамените Cafe Littera. Місце буквально намолене: тут колись жив Мандельштам, бували Маяковський з Булгаковим і Єсеніним. На першому і другому поверсі будинок-музей, а ось на третьому можна зняти один з п’яти номерів, натхнених письменниками, які колись їздили по Тбілісі. До ваших послуг, наприклад, кімнати Дюма або Стейнбека. Гості найчастіше хвалять не тільки розташування (центральніше не буває), а й атмосферу столітнього особняка.

Де тусуватися

Bassiani

2 Akaki Tsereteli Ave

Місце сьогодні частенько порівнюють із берлінським Berghain. Воно розташоване біля фундамента стадіону «Динамо» в колишньому плавальному басейні. Якщо вірити всіляким рейтингам, входить у десятку найкращих нічних клубів світу. Рейви тут тривають до першої години дня. Як описав цей клуб Фуркат Палванзаде, автор Telegram-каналу «Нове життя в Грузії»: «Це клуб з яйцями у всіх сенсах, місце практично пахне тестостероном, це умовна «Арма», помножена на маскулінність».

Mozaika

2 Akaki Tsereteli St.

Один з найкращих барів у місті, який легко знайти, трохи звернувши з людного проспекту Руставелі. Орієнтуватися – на власне мозаїку, стрит-арт і гул натовпу. У двоповерхове приміщення набивається безліч людей. Тут є коктейлі і закуски, але найкраще просто пити чачу.

Cafe Gallery

34 Alexander Griboedov St.

Двоповерховий будинок у створі проспекту Руставелі та вулиці Грибоєдова. Крім кафе і галереї сучасного мистецтва, тут міститься нічний клуб. Уранці та вдень місце практично пустує, але ввечері це розсадник андеграунду з веселими і багатолюдними вечірками.

Mtkvarze

Nikoloz Baratashvili Left Bank

Mtkvarze (в перекладі «на річці Мткварі») – культовий клуб, що розташувався в будівлі колишнього рибного ресторану 50-х років. Тут два зали: основний – з колонадою, високими вікнами від підлоги до стелі – повністю відданий під танцмайданчик. Другий – трохи менший і таємніший. Працюють до останнього гостя, грають переважно техно і хаус.

Telegram-канали про Грузію

Щоб стежити за новинами та змінами в культурному і не тільки житті Грузії, найрозумніше підписатися на тематичні канали. Тут – найкращі вечірки, маршрути вихідного дня, лайфхаки, як купити транспортну карту, де проходять ЛГБТ-вечірки, як переходити дорогу (адже грузинські водії ніколи не поступляться), де пити розе та як полетіти в Местію.



ФОТО: обкладинка — Kadmy / stock.adobe.com, 1 — Keto & Kote, 2 — byheavenstock.adobe.com, 3 — Roxana / stock.adobe.com, 4 — Mozaika