The Village Україна спілкується з киянином, який уже понад два роки займається добровільним донорством у рамках проекту «Середи в Охматдиті». Андрій Гедз раз на три місяці приходить у середу в центр здавання крові, аби вкотре стати донором для дитячої спеціалізованої лікарні. Нам він розповів, чому регулярно здає кров і як зібрав рекордну кількість унікальних значків, які дають лише донорам.

Я був донором одинадцять разів, з них десять – у рамках проекту «Середи в Охматдиті». Уперше здав кров на День донора 14 червня в бізнес-центрі, де я працюю. Мені сподобалася така ініціатива. Потім я познайомився з Оленою Балбек і з того часу раз на три місяці стаю донором на «Середах в Охматдиті».

Андрій разом з Оленою Балбек – засновницею ініціативи «Середи в Охматдиті»

Підготовка

Я усвідомлюю, що люди недостатньо проінформовані про те, що донорство – не боляче, безпечно, швидко.

Я не знав нікого до того, хто був би донором. Тому більшість інформації просто шукав в інтернеті. Багато моментів я зрозумів саме на практиці. Наприклад, уперше я прийшов здавати кров майже голодним. Потім збагнув, що можна їсти вівсянку на воді перед цим. Далі – дізнався, що в неї можна додати яблуко. Такі практичні моменти вималювалися самостійно.

Важливо гарно виспатися, зранку поїсти, але при цьому не вживати молочного, смаженого і бананів. Я снідаю вівсянкою з чаєм. Бажано не вживати багато цукру до тесту, а після тесту навпаки – випити солодкий чай, щоб підвищити рівень цукру в крові. Після здавання крові 24 години краще утриматися від фізичних навантажень. Але насправді нічого особливого. Це не rocket science.

Також донором не можна бути рік, якщо ти зробив татуювання. Якщо приймаєш антибіотики – теж 2-3 тижні потрібно утриматися. Перед здаванням крові не можна вживати алкоголь упродовж 72 годин. Курити не можна за дві години до і дві години після цього. Краще здавати кров раз на три місяці, не частіше.


Кожен, хто здоровий і не має протипоказань, має час від часу це робити


Процес

Центр відкривається о дев’ятій ранку, але чергу краще зайняти з восьмої. Останнім часом черги досить великі, і це приємно. Заходиш, здаєш паспорт і документи. Потім тебе вносять у базу або, якщо ти вже є у ній, перевіряють, як давно здавав кров. Далі заповнюєш бланк, що останній рік не робив татуювання, пірсингу, останні два тижні не ходив до стоматолога. Якщо є дозвіл стати донором, то ти отримуєш довідку, з якою заходиш спочатку здати кров з пальця. Далі відбуваються speed-тести, потім – терапевт перевіряє твою вагу, результати аналізів, тиск. Якщо немає протипоказань – п’єш чай, лягаєш на кушетку і  5-7 хвилин у тебе беруть кров. У мене це не викликає ніяких болючих чи неприємних відчуттів. Після цього ще кілька хвилин відпочиваєш. Загалом вся процедура займає від 30 хвилин до години.

Мотивація

Я усвідомлюю, що роблю щось хороше в цьому житті не тільки для себе. Це якась частинка мого альтруїзму, мабуть. Передусім моя мотивація – допомогти дітям, оскільки вони – найменш захищена частина населення, їм треба допомагати. Діти не зробили в своєму житті нічого поганого. Вони заслуговують на допомогу, як ніхто.

Зараз такі часи, що треба бути активним не лише для особистих потреб, а й для суспільства загалом. Я бачу це як певний громадський обов’язок. Кожен, хто здоровий і не має протипоказань, має час від часу це робити. Це потрібно людям і добре для тебе. Це win-win. Тут усі виграють.

Також я знаю, що донорство – це корисно для мене і мого стилю життя. Перед тим як брати кров, тут перевіряють твій стан здоров’я: проводять speed-test. Таким чином перевіряють на СНІД, визначають групу крові, дивляться на інші показники, за якими тебе допускають до донорства. Під час здавання крові у тебе також беруть кілька пробірок крові на клінічні дослідження. Тому через кілька днів можна зателефонувати і дізнатися про свій стан здоров’я. Тим паче, кров має оновлюватися. А донорство – дуже легкий і простий спосіб зробити це. Лікарі кажуть, що донорство має позитивний вплив на організм, і я зі свого досвіду погоджуюся з ними.

У проекту «Середи в Охматдиті» також класна організація і мотивація – унікальні піни, які неможливо придбати, а лише отримати як донор.

 Діти не зробили в своєму житті нічого поганого. Вони заслуговують на допомогу, як ніхто

ПРОЕКТ #СЕРЕДИ_В_ОХМАТДИТІ – це громадська ініціатива, що пропагує добровільне донорство крові. Проект започаткувала у липні 2015 року Олена Балбек. З того часу волонтери проекту щосереди супроводжують донорів крові до Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». За час існування проекту до нього долучилося понад 2500 донорів.

Проект набув популярності після появи серії значків – клітин крові – які неможливо придбати, а лише отримати як донор. Усього в колекції налічується 17 видів пінів: клітини крові та віруси.

Формат довів свою ефективність: лікарні мають щотижневий гарантований об’єм крові. Тож його застосовують й інші донорські проекти: щосереди відбуваються акції від проекту Zdai blood у Центрі дитячої кардіології та кардіохірургії у Києві та від donor.ua в Одеській обласній станції переливання крові.

Деталі