The Village Україна продовжує серію публікацій з підсумками цього року. Раніше ми  розповіли про відкриття нових шоурумів, 5 найкращих кав’ярень, які відкрили в Києві за рік, та заклади, з якими Київ попрощався. Пропонуємо згадати, як ще за 12 місяців змінилося місто.

 Відкриття Поштової площі

У травні Поштову площу відкрили після реконструкції. Тут облаштували клумби, газони, висадили дерева.

На верхній частині пішохідної зони встановили скульптурну композицію, що символізує засновників столиці. На Поштовій розширили прогулянкову зону, облаштували прохід із тротуарної частини Володимирського узвозу та запустили фонтан із підсвіткою.

 Пішохідна Контрактова

На початку літа розпочалася реконструкція Контрактової площі у рамках проекту «Київська вітальня». Спочатку комунальники знесли МАФи, а згодом на їхньому місці облаштували зелену зону, висадили дерева, вкрили землю декоративним камінням.

Окрім зміни зовнішнього вигляду Подолу, змінилась тут і схема руху: частину вулиці Сагайдачного зробили пішохідною до вулиці Андріївської.

Раніше координатор проекту «Київська вітальня» та представник КМДА розповіли The Village Україна, якою планують зробити Контрактову.

 Ремонт Лівобережки

До «Євробачення», яке проводили в Києві у травні, прилеглі до МВЦ зони ремонтували, оновлювали та «деМАФізували». Біля МВЦ відремонтували сквер та облаштували набережну поблизу недобудов «Укрбуду». Також прибрали МАФи біля метро та проклали бруківку.

На станції «Лівобережна» встановили енергозберігаюче освітлення, замінили облицювання, оновили пасажирську автоматику та вентиляцію. Також встановили підйомник для людей з інвалідністю.

 Реконструкція пляжу «Веселка»

На Микільській Слобідці  у липні завершився ремонт зони відпочинку «Веселка» за проектом архітектурного бюро «Кульман Воркшоп» (Cullmann Workshop). Пляжна зона отримала базовий набір необхідної інфраструктури: рятувальний пост, нові перевдягальні, велопарковку, вбиральні, літній душ та фонтанчик з питною водою. Також встановили дерев’яні навіси та облаштували доріжки.

 Відкриття театру

9 жовтня на Андріївському узвозі відбулося відкриття Театру на Подолі, фасад якого викликав бурхливі суперечки серед жителі міста. На сайті Київради після презентації фасаду навіть створили петицію з вимогою повернути історичний вигляд будівлі, вона набрала понад 10 тисяч підписів. Після цього міська влада створила комісію для вирішення цього питання. Незважаючи на всі перепони, театр, реконструкція якого тривала 21 місяць, все ж відкрили.

 Відкриття велотреку

20 травня відбулося відкриття оновленого велотреку, де відновили полотно, провели реконструкцію будівлі з приміщеннями для спортсменів (роздягальні, душові, медпункт, тренажерний зал тощо), відновили трибуни на 280 глядачів. Також збудували кафе та підземний паркінг на 40 місць із можливістю паркування мікроавтобусів, які використовують велокоманди.

 Оновлений «Зелений театр» у Гідропарку

Цього року в Гідропарку реконструювали «Зелений театр» і перетворили його на місце для відпочинку пенсіонерів. Там оновили сцену та створили кінокомплекс у стилі сучасного ретро. Територію біля театру упорядкували: зробили пандуси і вхід для людей з обмеженими можливостями, розбили клумби, встановили дошку оголошень з анонсами. Архітектор та автор арт-об’єктів на Пейзажній алеї Костянтин Скритуцький створив мозаїчне панно з портретами пенсіонерів.

Проект реалізували за співпраці міської влади та благодійної організації «Життєлюб».

 Скейт-парк на Микільсько-Слобідській

У рамках «Громадського бюджету» у Києві з’явився новий скейт-парк. Відкрили його у листопаді на Микільсько-Слобідській, 7. Об’єкти скейт-парку орієнтовані на початківців серед скейтбордистів, ролерів та велосипедистів.

 Нові покажчики вулиць та навігація на зупинках

Навесні у Печерському районі почали тестувати нові адресні покажчики від «Агентів змін». Мета – створення єдиного стандарту для табличок на стінах будинків.

Для тестування обрано вулиці між станцією метро «Арсенальна», кінотеатром «Зоряний» та готелем «Салют». «Тут є різні типи забудови, на яких можна тестувати покажчики: дореволюційні будинки, панельні, житлові та нежитлові будівлі», – кажуть «агенти».

Також у місті у рамках пілотного проекту на зупинках громадського транспорту з’явилася нова навігація. Навігації на зупинках містять інформацію про те, які маршрути тут зупиняються, куди можна дістатися, коли які маршрути функціонують. Є карта. Нова навігація з’явилася на більш ніж 60 зупинках у центрі міста.

Макет покажчика: сайт «Агентів Змін»

 Автоматизація станцій метро

З 2017 року київський метрополітен почав перехід на карткову систему оплати. Жетони поступово виводять з обігу, а турнікети переводять на автоматичні системи оплати проїзду. Першою повністю автоматизованою станцією зробили «Кловську». Там встановили перші автомати з талонами з QR-кодом, що мають замінити жетони.

 Відкриття парку «Наталка»

У 2015 році громадська організація «Парк Наталка» ініціювала кампанію з повернення ділянки на Оболонській набережній до комунальної власності. Волонтери проводили тут акції і суботники з місцевими мешканцями. Ця ділянка згодом отримала статус парку і була повернена до комунальної власності міста.

Фото: обкладинка, 5, 6  - Андрій Шурпенков,  1, 3, 10 - КМДА; 2 - «Київзеленбуд»; 4 - Cullmann Workshop; 7 - Жизнелюб; 8 - Rightpark; 11 - прес-служба Віталія Кличка.