The Village Україна пропонує згадати головні події року, що минає: безвіз, «Євробачення», скандали навколо Ryanair та Центральний вокзал у рекламі Apple.

 15 березня

У київському метро ввели оплату смартфоном

«ПриватБанк» запустив послугу швидких оплат в метро за допомогою смартфонів. Цифровий гаманець дає змогу користувачам розраховуватися на POS-терміналах, які підтримують технологію безконтактної оплати MasterCard.

 20 квітня

Київрада заборонила зовнішню рекламу в центрі міста

Київрада обмежила розміщення зовнішньої реклами у місті та заборонила рекламу в історичному центрі. Таким чином місто поділили на п’ять зон. Нульова зона – повністю вільна від реклами. До неї потрапили головні центральні вулиці, площі та парки, а також низка транспортних розв’язок.

 13 травня

У Києві відбувся фінал «Євробачення-2017»

У фіналі пісенного конкурсу «Євробачення-2017» Україну представляв гурт O.Torvald, який за результатами підрахунку голосів посів 24 місце. Переміг на конкурсі співак із Португалії Сальвадор Собрал.

16 травня

В Україні заборонили «ВКонтакте» та «Однокласники»

Президент України Петро Порошенко підписав указ про нові санкції Ради національної безпеки та оборони, які передбачають, зокрема, блокування доступу до соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники», а також до сервісів «Яндекса» та Mail.ru. Доступ заблокували на три роки.

 10 червня

Контрактову площу почали очищувати від МАФів

З червня розпочалися реконструкція Контрактової площі та впровадження проекту «Київська вітальня». Згідно з ним, на площі облаштували зелену зону та демонтували МАФи.

 11 червня

Безвізовий режим з ЄС набув чинності

11 червня громадяни України почали перетинати кордон у рамках безвізового режиму з Європейським союзом. Як працює безвіз – у матеріалі The Village Україна.

 20 червня

На Хрещатику згоріла будівля Центрального гастроному

У центрі міста сталася масштабна пожежа, унаслідок якої згоріла частина будівлі Центрального гастроному, що є пам’яткою архітектури. У КМДА заявили, що власник має сам відновити пам’ятку містобудування місцевого значення.

 27 червня

Національний банк України, «Укрпошта», «Укрзалізниця» і «Ощадбанк» – цілі кібератаки Petya.A

Чи не найбільша координована хакерська атака відбулася у червні. Вірус вразив комп’ютери, що працюювали на операційній системі Microsoft Windows. Постраждалі скаржилися, що комп’ютери були заблоковані. На чорному тлі з’явилося повідомлення із шантажем.

 29 червня

H&M підтвердили вихід в Україну

Найбільша у Європі роздрібна мережа з торгівлі одягом H&M оголосила про плани вийти на український ринок у 2018 році. Фанати шопінгу затамували подих.

 10 липня

Авіакомпанія Ryanair офіційно скасувала свій вихід на український ринок

Чекали-чекали і не дочекались українські мандрівники приходу лоукостера. Ryanair оголосив про вихід з України через те, що в компанії не змогли дійти згоди з українським аеропортом «Бориспіль». Згодом у Мінінфраструктури запевнили Ryanair прийде в Україну 2018-го.

 17 липня

Найкращим бариста України став власник кав’ярні на Лук’янівці

В українському чемпіонаті серед бариста переміг співвласник київської кав’ярні Lion Coffee Ренат Маматказін. Наразі мережа має чотири заклади.

 20 липня

Гурт Linkin Park втратив соліста Честера Беннінгтона

Фронтмен гурту Linkin Park Честер Беннінгтон наклав на себе руки. Джерела в правоохоронних органах повідомили, що 41-річного музиканта знайшли мертвим у його будинку в Палос-Вердес у Каліфорнії.

 16 серпня

Київ потрапив до десятки найгірших міст для життя

Видання The Economist опублікувало рейтинг міст за комфортністю для життя, у якому українська столиця посіла 131 місце зі 140. Останнє – 140 місце у рейтингу – зайняв Дамаск (Сирія), ставши найбільш непридатним містом для життя.

 30 серпня

«Грибы» оголосили про завершення концертної діяльності

«Грибы» несподівано оголошують про припинення концертної діяльності. Без пояснень учасник колективу Юрій Бардаш повідомляє, що гурт припиняє виступати з 2018 року.

 3 вересня

На Грушевського розгромили вхід до магазину «Емпоріум»

Вхід до магазину на вулиці Грушевського, 4 розгромили після того, як з фасаду будівлі стерли графіті часів Євромайдану. Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко заявив, що прокуратура та МВС повинні розслідувати акт вандалізму.

 12 вересня

Центральний вокзал і «Золоті ворота» у рекламі Apple

На презентації Apple показали новий рекламний ролик Apple Watch. Відео знімали на двох київських локаціях – у будівлі Центрального залізничного вокзалу та на станції метро «Золоті ворота». Пізніше The Village Україна дізнався, що режисером ролика став англійський спеціаліст Сем Браун, який раніше отримав «Греммі» за кліп Адель Rolling in the Deep.

 16 вересня

Марина Абрамович виступила з лекцією у Києві

Зустріч із відомою сербською художницею у Жовтневому палаці відбулася у межах публічної програми до виставки «Крихкий стан» у PinchukArtCentre. У межах виставки в Україні вперше представили перформанс Марини Абрамович. На лекції у Києві художниця розповіла про свій шлях від маленької сцени до виставки у Museum of Modern Art.

 29 вересня

Молебень замість пар

Студентів Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова замість пар відправили на молебень до Володимирського собору. «Урочистий молебень» відбувався з нагоди Дня працівників освіти.

 9 жовтня

У Києві відкрили Театр на Подолі

Архітектором проекту став харків’янин Олег Дроздов. Реконструкція театру тривала 21 місяць. Інвестиції у проект становлять 174 млн гривень. У листопаді 2016 року на Андріївському узвозі показали фасад Театру на Подолі після реконструкції, що викликало неоднозначну реакцію громади.

 29 жовтня

Військкомат прокоментував свій рейд у Jugendhub

У військкоматі пояснюють рейд 28 жовтня на закритті київського клубу Jugendhub тим, що виконували указ президента про осінній призов на строкову військову службу. The Village Україна опублікував розповідь очевидців нічних подій, позицію поліції та адвоката з приводу цього.

 13 листопада

На Позняках відкрили пекарню, де працюють люди з ментальною інвалідністю

На Позняках відкрили пекарню Good Bread From Good People, де працює восьмеро людей з різними формами інтелектуальних порушень. У меню кекси, мафіни, хліб та варення.

 17 листопада

Девід Лінч відкрив у Києві представництво свого фонду

Девід Лінч – митець і режисер, відзначений чотирма номінаціями на «Оскар». Автор фільмів «Голова-гумка», «Малхолланд-драйв» і «Внутрішня імперія» приїхав до Києва відкривати східноєвропейське представництво своєї благодійної фундації. Під час виступу режисер розповів про свій погляд на майбутнє кінематографу і спадкоємців.

Gorillaz – Feel Good Inc.

 17 листопада

Gorillaz уперше виступлять у Києві

Хедлайнером музичного фестивалю UPark Festival у Києві стане гурт Gorillaz. Фестиваль відбудеться 25 липня на майданчику під Аркою дружби народів. Вони виконають наживо Feel Good Inc., Clint Eastwood, Stylo, Rock The House і треки з нового альбому Humanz. Окрім того, на наступний рік концерти у Києві вже оголосили Franz Ferdinand, Imagine Dragons i X Ambassadors.

 15 грудня

Виставку «Мистецтво жіночого оргазму» скасували

Виставку «Мистецтво жіночого оргазму» в комплексі «Торонто-Київ» скасували через погрози. «Нам довелося ухвалити складне рішення та скасувати 7-денну виставку через низку серйозних погроз насилля, пов’язаних з цим заходом», – повідомили організатори.