Колишній мер Берліна у 2003 році сказав, що німецька столиця бідна, але сексуальна — arm, aber sexy. За 14 років місто стало ще привабливішим: туристичний потік зростає на 10% в рік і в 2015 році сягнув 12 мільйонів людей — тільки Лондон і Париж випереджають місто по цьому показнику. Багато людей, що побували в Берліні, вирішують тут залишитись.

За останні десять років тут з'явилися великі спільноти американців, поляків, іспанців, італійців, росіян, французів. Найбільша спільнота турків за межами Туреччини також знаходиться в Берліні — їх тут більше 100 тисяч людей. Берлін приваблює іноземців відносною дешевизною при високій якості життя. The Village говорить з місцевими, що переїхали з інших країн, і дізнається, скільки коштує життя в Берліні.

800 €

на людину — офіційний прожитковий мінімум

близько 1200 €

скромний дохід


2000 €

середній дохід

від 4000 €

високий дохід

Житло

кімната – від 300 євро на місяць, квартира – від 500 євро

Значну частину свого заробітку місцевий європеєць віддає за житло. Як правило, сімейне. Мало який берлінець може собі дозволити купівлю житла, а якщо й купує щось, то часто на околиці міста або землі Бранленбург, що оточує Берлін. Вартість оренди в приємному районі, де є всі магазини, транспорт, лікарі і школи-садки, складає в середньому 10-12 євро за квадратний метр. Дешевше винайняти квартиру можна тільки, якщо дуже пощастить, або в незручному місці. Верхня планка орендних ставок необмежена, але лофти з видом на місто і вікнами до підлоги тут не особливо популярні. Значно частіше зустрічаються великі квартири в старих будівлях, альтбау, які орендують студенти.  Кімнату в такому гуртожитку можна винайняти за 300-400 євро, а однокімнатна квартира обійдеться вже у 500-600. В цю суму включено опалення, електрика та інтернет.

Та навіть якщо ви маєте в розпорядженні пристойну суму, знайти добру квартиру не так-то легко. Власники житла в популярних районах влаштовують відкриті оглядини, на яких приймають і розглядають заявки від майбутніх мешканців. Черга з 50 бажаючих — звична справа. У претендентів можуть просити кредитну історію, підтвердження зарплати, а сім'ям з дітьми і собаками можуть відмовити без будь-яких пояснень. Берлінці жартують, що вимоги до наречених тут нижчі, ніж до квартиронаймачів. Окремою проблемою є пліснява в квартирах, особливо старих. Вона шкодить здоров'ю, тому старанно замазується орендодавцями і в той же час є вагомою причиною для розриву навіть безстрокового договору про оренду.

Улюблений німецький вид спорту — спроби орендодавців під різними приводами не віддавати заставу (одна – дві вартості оренди, внесені на спеціальний рахунок) і спроба квартинаймачів цю заставу повернути. Причини для неповернення можуть бути найбезглуздіші: необхідність міняти вікно, двері, умивальник, нібито відбита плитка, липові рахунки від ремонтних компаній. Якщо в плані термінів оренди закон на боці винаймача — виселити його з квартири без його ж бажання непросто , то в плані фінансів краще захищені власники житла.


Уляна

24 роки, студентка технічного університету

Мені здається, 800 євро — це мінімальна сума щоденних витрат на життя для студента, якщо він вже знайшов кімнату або гуртожиток і переїхав (не потрібно купувати меблі і оплачувати перевезення речей), а сама кімната коштує не більше 300 євро. Мій мінімум — 1200 євро. Цього вистачає для поїздок на вихідних, виплати кредиту за макбук і розстрочки за зубну коронку. Але це я в дуже дешевій кімнаті живу, плачу всього 270 євро.


Медицина

від 100 євро на місяць

Інша значна частина витрат будь-якого берлінця — медичне страхування. Студенти можуть до 30 років користуватися пільговим тарифом (до 100 євро в місяць, частіше 50-60). Той, хто працює, платить в державну лікарняну касу від 13% свого доходу щомісячно, але має можливість включити в страховку дітей і чоловіка чи дружину, який/яка не працює. Тарифи в системі приватного страхування залежать від віку, статі і стану здоров'я, але мінімальний щомісячний внесок — близько 200 євро з людини. При цьому приватні підприємці втрачають право на страховку від держави.

Потрапити до лікаря в Берліні не складно, складно потрапити до доброго лікаря. Місту не вистачає терапевтів і педіатрів, тому до найкращих завжди великі черги. Зрештою, в лікарських практиках завжди є вода, стільці, дитяча кімната з іграшками, журнали, так що очікування переноситься порівняно легко. Складно прийняти той факт, що в Німеччині лікарі не приходять додому до пацієнта. Важкохворих (втрата свідомості, кровотеча, перелом) відвозять на швидкій допомозі в лікарню, всі інші повинні прийти до лікаря самі, навіть якщо в дитини температура 39,5.


Ольга

40 років, одружена, двоє дітей, дизайнер

Добра річна страховка на сім'ю з чотирьох людей коштує близько 700 євро в місяць, при цьому в неї майже завжди є річна франшиза, тобто до певної суми ти платиш сам, а решта покриває страхування. Плюсів багато: окремі палати в лікарні, великий список послуг, в тому числі гомеопатія, а ще найкращі лікарі часто обслуговують тільки пацієнтів з приватною страховкою, а за державною виділяють небагато часу для прийому, тому до них великі черги.

Ми спробували приватну, але все таки це велике навантаження на сімейний бюджет, і перейшли в державну. Серед державних страховок також є різні: деякі оплачують половину послуг особистої акушерки чи басейн, лікування проблем зі спиною, інші — по суті, лише гострі випадки. Але всі страховки лояльні до дітей. Наприклад, за виписані лікарем дорослі медикаменти потрібно платити по 10 євро за кожен, незалежно від їх вартості, а дітям все видається безкоштовно.


Транспорт

від 80 євро на місяць

Пересування містом, площа якого складає 900 квадратних кілометрів — задоволення недешеве, але це дійсно задоволення! Транспорт їздить за розкладом, добратися можна в будь-який час в будь-яку точку (навіть вночі ходять спеціальні автобуси), в електричку взяти велосипед — все це дає можливість берлінцям відмовлятися від власних автомобілів. Вартість місячного проїзного — 80-100 євро, залежно від зони. Серйозною економією є студентська картка. Кажуть, є хитруни, які числяться в університеті роками, тільки щоб користуватися студентськими проїзними: він удвічі дешевший за річний абонемент.

Сервіс Uber працює в Берліні за тарифами звичайного таксі, конкуренцію йому складає каршерінг, що значно зріс за останній час. Сервіси Car2Go, DriveNow, Stadtauto, Flinkster дають можливість недорого доїхати в аеропорт і з нього, відвезти покупки додому чи забрати дитину від бабусі. Влітку актуальний прокат мопедів і велосипедів.  Берлін — дуже велосипедне місто з широкою мережею велосипедних доріжок, у ньому плоский рельєф і багато велопарковок.  Щоправда, велосипеди тут часто крадуть  — пропадає до 80 штук на день.


Дмитро

35 років, студент, який працює

Зараз у нас квартира в пішій доступності від Бергманнштрассе і Акациєнштрассе і в 15 хвилинах на велику до Цоо. Я студент, тому їжджу по студентському, а дружина на громадському транспорті пересувається дуже рідко, в основному пішки або на двох колесах. Машини у нас немає, так як в Берліні вона не потрібна. У випадку необхідності користуємося орендою для дальних поїздок або каршерінгом по місту.


Продукти

від 350 євро на місяць

В супермаркетах Берліна, мабуть, найнижчі в Німеччині ціни. Це зазначають як самі німці, так і туристи з інших європейських країн. Але є велика різниця в ціні і в якості продуктів між дискаунтерами типу Netto і біомагазинами, наприклад, Denn’s. Перші продають недорогу їжу і товари першої необхідності, другі притримуються концепції свідомого споживання — там можна знайти ягоди годжі і кіноа трьох видів, полбу і овочі, вирощені у біоземлі. Ціни в біомагазинах мотивують не купувати надто багато продуктів, які потім доведеться частково викидати.

В середньому ціновому сегменті знаходиться Rewe — мабуть, найулюбленіший супермаркет берлінців. Найспіліші та недорогі фрукти і овочі можна знайти в турецьких супермаркетах Eurogida або на турецьких ринках. Там же можна купити хумус, баранину, свіжу зелень величезними пучками і сочевицю.


Дмитро

Закупками займаюсь я: ходжу в магазин двічі на тиждень, витрачаю по 30 євро. В продуктах ми себе не обмежуємо, але і не гидуємо, наприклад, дешевою маркою Ja. Один раз на тиждень ходимо на турецький ринок, залишаємо там приблизно 25 євро — це і задоволення, і економія. Виходить десь 350 євро на місяць.


Анна

32 роки, журналіст

Продукти ми купуємо приблизно кожні два дні, витрачаємо по 10-15 євро. Виходить не менше 40 євро за тиждень — відповідно, 160 євро на місяць мінімум.


Ольга

40 років, дизайнер

У нас двоє дітей, вони їдять в школі і садку, а потім обоє обідають вдома. Пізніше вечеряють. Я також часто обідаю вдома або беру їжу з собою: це значна економія, так як навіть недорогий ланч коштує п'ять-сім євро. Тому на продукти йде досить багато — від 400 євро в місяць. Щоправда, на їжі ми не економимо, часто пробуємо нове або експериментуємо. На цю суму дуже впливає якість купленого і випитого алкоголю, а також кількість гостей, які приходили чи приїжджали цього місяця.


Розваги і ресторани

від 150 євро на місяць

Завдяки великій італійській діаспорі в Берліні величезна кількість італійських ресторанів з піцою за десять євро. Турецьких кебабних тут більше, ніж традиційних каррівурстів. Всім їм складають конкуренцію ще й нескінченні в'єтнамські і тайські закусочні з величезними порціями фо і каррі за п'ять-шість євро.

В Берліні чудовий стрітфуд і зовсім небагато ресторанів, позначених однією чи двома зірками Мішлен. Берлін — не про високу кухню, хоча, устриці з шампанським там також є. Він про донер вночі після танців в клубі, про каву зі свіжоспеченими булкам вранці, про ланч в індійському ресторані і ситну вечерю з пивом і ковбасками.

Берлін значно дешевший, ніж західні країни, але дорожчий, ніж країни Варшавського договору: в Польщі на десять євро можна ситно повечеряти з алкоголем. Тому Польща — один з улюблених напрямків для поїздки на вихідні, яка, на щастя, поруч.


Дмитро

До появи дітей ми частенько відвідували заклади громадського харчування. Середній чек на двох — приблизно 30-35 євро з вином-пивом. Ходили, зазвичай, двічі на тиждень. Думаю, затратною частиною будь-якого берлінця  є кава. Дві склянки з собою і одна вранці в кафе з булкою  — це вже п'ять-сім євро на день. До народження дітей вдавалось рази три-чотири на рік виїжджати у короткі подорожі на два-три дні і двічі - у довгі, на моря. З дітьми поки що наші витрати зменшились за рахунок відмови від походів в ресторани і бари, але в подальшому вони, думаю, дуже виростуть. Знову ж таки, вже доводиться шукати більшу квартиру.


Дитячі потреби

від 200 євро на місяць

В місті зручно гуляти з коляскою, є маса розваг для дітей будь-якого віку, дитячих майданчиків, спортивних гуртків, бібліотек і кінних клубів. Є спеціальні ігрові музеї для дітей і дитячі секції в дорослих музеях. В Берліні працює проект двомовних шкіл для дітей-білінгвів: таких шкіл більше десяти. Крім державних шкіл, є багато приватних, освіта в яких порівняно недорога і добра.


Анна

Я одна виховую дитину, їй зараз сім років, і вона ходить в другий клас звичайної державної німецької школи. Оплата шкільних обідів (між іншим, дуже смачних, з можливістю вибору меню) — 37 євро, група продовженого дня — 10 євро. До цього ми ходили в садок, за який я платила 75 євро в місяць. Моя донька ходить на танці за 35 євро в місяць, а також в суботню школу за 25 євро в місяць. Проїзний в метро для неї — 29 євро в місяць

Дитина росте дуже швидко, тому доводиться досить часто купувати нове взуття. Роблю це я в основному на дошці оголошень eBay, виходить дешевше. Там же продаю поношений дитячий одяг і взуття. На розваги ми витрачаємо не так багато грошей, але регулярно ходимов музеї, на концерти і свята. На це йде ще десь 100 євро за місяць. Хоча тут досить багато безкоштовних заходів, чим ми часто користуємося. Дізнаватись про них можна на різних сайтах. Регулярно їздимо в інші міста і країни, і хоча в Європі, здавалось, все поруч, все одно кожна поїздка обходиться не менше ніж в 150 євро: квитки на дитину не значно дешевші за квитки дорослого. Для комфортного проживання в Берліні, думаю, потрібно не менше 2 тисяч євро в місяць на маленьку сім'ю. Це мінімум.


Текст: Маргарита Юкечева

Переклад: Юлія Наконечна

ОБКЛАДИНКА: Daniel Ullrich