Із 12 по 14 березня на станції метро «Золоті ворота» пасажирам пропонували перевірити свій «гендерний IQ». На п’яти стендах від ініціативи HeForShe пропонували дати відповідь на п’ять запитань про поняття гендеру, біологічної статі та гендерної рівності. Відповіді «так» чи «ні» можна було залишити стікерами. У підготовці інтерактивної інсталяції брала участь мисткиня Алевтина Кахідзе.


Олександра Колотуха

консультантка ООН Жінки

Ми обрали арт-формат для нашого опитування тому, що мистецтво дає змогу відверто та відкрито говорити про чутливі та болючі для нашого суспільства речі. На жаль, для українського суспільства питання гендеру є досить чутливим, міфологізованим і навіть маніпулятивним. Нам було важливо почути справжню думку пасажирів метро, не нав’язуючи правильні та неправильні відповіді, аби зрозуміти, як насправді українці сприймають питання гендеру та гендерної рівності. І ми вважаємо, що експеримент став гарною платформою для цього.


Алевтина Кахідзе

мисткиня

Моя робота для ініціативи HeForShe була візуалізацією опитувальника з п’яти важливих питань щодо рівності чоловіків та жінок і розуміння, чим є гендер. Я вірю, що будь-що має право на образність, навіть опитувальник. Це була просте і водночас складне завдання – намалювати поняття «стать», «гендер», «можливості», «нерівність», щоб це було і чесно, і без дидактики для тих, кому мали ставити ці запитання.

Я також створила версію опитувальника, де поняття гендеру проговорюються через  таких митців, як Марсель Дюшан, Енді Воргол, Сінді Шерман, Кончіта Вурст, Вєрка Сердючка, Аліна Клейтман та Катерина Єрмолаєва.


Чи існує гендерна нерівність?


ТАК – 180


НІ – 48

Правильно: так

У 18 країнах діють закони, за якими чоловік може заборонити жінці працювати. Хоча жінки становлять майже 50% населення, лише 39,8% працює. Лише 4,4% керівників компаній у рейтингу Fortune 500 – жінки. Цей показник ніколи не переважав 5%.

Чоловіки та жінки рівні, але різні?


Так – 187


Ні – 35

Правильно: так

Біологічно чоловіки та жінки сконструйовані не однаково. Наприклад, у жінок більш високий больовий поріг, а чоловіки можуть підняти більше ваги. Але ми рівні, бо права людини є однаковими для всіх, а гендерна рівність – базове право кожної людини. Стать і гендер не мають визначати доступність освіти або працевлаштування.

Гендер – це тільки
про жінок?


Так – 14


Ні – 196

Правильно: ні

Гендер розглядають як небінарну систему, це не тільки про жінок та чоловіків. Скільки людей, стільки й гендерних ідентичностей.

Гендер і стать – це одне
й те саме?


Так – 192


Ні – 21

Правильно: ні

Стать – це сукупність біологічних, анатомічних і фізіологічних ознак, які відрізняють чоловічий організм від жіночого. Гендер – це поєднання статі людини, гендерної ідентичності та гендерного самовираження. По суті, гендер – те, ким людина себе відчуває, її «психологічна стать».

Чоловіки та жінки мають рівний доступ до можливостей?


Так – 107


Ні – 104

Правильно: ні

31 мільйон дівчат молодшого шкільного віку не відвідують школу, 55% із них – ніколи не підуть у школу.

 HEFORSHE – це глобальний рух солідарності, що стартував після промови акторки та Посла доброї волі ООН Емми Вотсон про фемінізм і рівність. Тепер це мільйонний рух, який підтримали, зокрема, принц Гаррі, Джастін Трюдо, Девід Бекхем, Форест Вітакер, Том Хіддлстон і Джозеф Ґордон-Левітт.

Україна долучилася до руху HeForShe у березні 2018 року. В Україні першим про підтримку HeForShe заявив музикант Дмитро Шуров (Pianoбой) із сином Левом.

ФОТО: Марина Хрипун, Олександра Сажина