У співака Роббі Вільямса зав’язався конфлікт із сусідом – колишнім гітаристом гурту Led Zeppelin Джиммі Пейджем. Їхні будинки в Лондоні розташовані по сусідству.

Щоразу, коли Пейдж виходить на вулицю, Вільямс на всю гучність вмикає пісні Deep Purple, Pink Floyd і Black Sabbath – конкурентів Led Zeppelin, розповідають місцеві жителі. Раніше співак також перевдягався у колишнього вокаліста Led Zeppelin Роберта Планта: він нібито ходив по саду в перуці.

Причиною конфлікту став ремонт. Роббі Вільямс вирішив розширити підвал і побудувати там басейн зі спортзалом. Джиммі Пейджа такі плани злякали, адже роботи можуть пошкодити його історичний будинок 1875 року – він написав скаргу. 

Місцева влада відхилила плани перебудови будинку Вільямса та оштрафувала його майже на 5 тисяч фунтів за перевищення максимально дозволеної гучності будівельних робіт.

Представники співака таку інформацію спростовують і називають ці звинувачення  неправдивими. Однак редакція все ж вирішила розібратись, які штрафи за гучні будівельні роботи в Україні та що робити із сусідами, які проводять ремонт занадто гучно.

Як питання шуму регулюється у законі

Тетяна Ліфер


Керівна партнерка юридичної фірми «Ліфер та Партнери»

Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» забороняється з 22:00 до 8:00 користуватися звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами шуму. Це стосується і шуму під час проведення ремонтних робіт. Заборона поширюється також на святкові й неробочі дні: тоді шуму не повинно бути взагалі.

Ремонтні та будівельні роботи можна проводити у святкові та неробочі дні за умови, що є згода на це від мешканців усіх прилеглих квартир (бажано письмова).

За санітарними нормами, максимально допустимі рівні шуму у багатоквартирних будинках вдень становлять до 55 децибелів, вночі (з 22:00 до 08:00) – до 45 децибелів. Для територій, які прилягають до житлових будинків – вдень до 70 децибелів, вночі – до 60 децибелів.

У Києві, відповідно до розділу 9 правил благоустрою міста, заборонено проводити ремонтні роботи з 19:00 до 08:00 у робочі дні, а також у святкові та неробочі дні впродовж доби. Рівень шуму при цьому не повинен перевищувати 40 децибелів.

Що робити, коли сусіди занадто гучно роблять ремонт?

Віталій Воробйов


Прокурор Київської місцевої прокуратури №10

Перше, що варто зробити – піти до сусідів і попросити їх припинити ремонтні роботи. Якщо люди на контакт не йдуть – викликати патрульних. Працівники поліції вже фіксують адміністративне правопорушення та складають протокол.

Існують випадки, що поліція приїжджає вже у момент, коли шум завершився. Фіксувати шум за допомогою аудіо чи відео можна, але ці докази не мають належної сили. Суддя може їх використати як другорядні, оскільки є певні вимоги щодо фіксації цих порушень шуму і записував їх не фахівець.

У будь-якому разі зафіксувати порушення повинен працівник поліції та скласти протокол – це найдієвіший спосіб. І тут важливо також проконтролювати, щоб у документі не було помилок стосовно дати, часу, особистих даних та інших деталей. Наявність помилок у протоколі може бути підставою для його скасування.

Є ще один орган, який може зафіксувати порушення у Києві – це управління контролю за благоустроєм. Але викликати їх можна лише у робочий час і працюють вони не так оперативно, як патрульні. 

Яке покарання?

Якщо громадяни не виконують встановлених законом вимог щодо рівня шуму – їм загрожує штраф. Це регулюється Кодексом України про адміністративні правопорушення (стаття 182).

Штраф при такому адмінпорушенні становить від 85 до 510 гривень. Якщо порушення відбувається повторно протягом року, то в порушника можуть конфіскувати техніку, яка є джерелом шуму. Це може бути, наприклад, перфоратор.


Євген Зборовський


командир батальйону в Патрульній поліції України

Поліцію потрібно викликати, якщо шумно після 22-ї. Найчастіше скаржаться як на сусідів, так і на шум від компаній, які голосно відпочивають під вікнами. Часто про шум заявляють у час, коли він дозволений. Тоді по телефону пояснюємо, що порушення закону немає.

Патрульні приїжджають завжди, проте вони не мають приладів для вимірювання шуму. Інколи заявник не виходить на зв’язок, а джерело шуму знайти важко. Тоді поліцейські їдуть працювати далі, а в рапорті вказують, що порушень не виявили.

Патрульні опитують підозрюваного, але не повідомляють, хто на нього поскаржився. Якщо вирішили складати протокол, тоді для повноти доказів розпитують заявника та інших сусідів. Якщо порушник не відчиняє, тоді поліцейські можуть провести виховну бесіду через двері. Інших способів впливу немає, примусово відчиняти двері і припиняти шум заборонено.

Патрульні можуть заходити до квартири без запрошення власника лише у надзвичайних ситуаціях: порятунок життя людей або цінного майна, під час переслідування осіб, яких підозрюють у вчиненні злочину або для припинення злочину.

Якщо це перший виклик на адресу, особа йде на зустріч та припиняє шуміти, тоді поліцейські обмежаться усним зауваженням, попередженням або оформлять протокол за статтею 182 КУпАП (можливий штраф від 85 до 255 гривень). Щодо кожного виклику патрульні обов’язково пишуть рапорт, який залишається в базі.

Якщо заявник не задоволений рішенням поліції, раджу спочатку розібратися із законодавством і подумати, чи могли патрульні діяти інакше. Усі свої зауваження можна залишити на «102» або на гарячій лінії.

Ярослава Паперник


адвокатка

Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» забороняє гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів із 22:00 до 8:00 години на «захищених об’єктах». Захищені об’єкти: житлові будинки та прибудинкові території, заклади освіти і культури, гуртожитки, заклади громадського харчування, торгівлі, побутового та розважального бізнесу, парки та інші об’єкти, де постійно або тимчасово перебувають люди.

Згідно із законом, ремонтні роботи можна проводити, якщо завчасно поінформувати про це мешканців прилеглих квартир, у будні дні з 8:00 до 21:00.

Норми допустимого шуму визначено в Державних будівельних нормах України. Вони не можуть перевищувати в нічний час 45 дБ (децибелів) і в денний 55 дБ. Міські громади можуть встановлювати більш сприятливі рівні допустимого шуму та час їхнього застосування. У Києві діють «Правила благоустрою м. Києва». Вони регламентують питання дотримання тиші в громадських місцях. У денний час забороняється перевищення рівня шуму в 40 дБ, а в нічний – у 30 дБ: в офісах, закладах громадського харчування, торгівлі, при проведенні концертів, масових святкових і загальноміських заходів.

Що робити, якщо сусіди шумлять?

Якщо звернення до шумних сусідів / ресторану / магазину не допомагає, варто викликати поліцію. Перевищення рівнів допустимого шуму, як і спричинення шуму в нічний час – це адміністративне правопорушення (ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Поліція має скласти протокол і зафіксувати всі суттєві обставини події. Повноваженнями щодо складання таких протоколів наділене також Управління контролю за благоустроєм м. Києва, але його представників так швидко, як поліцію, викликати не вдасться.

 Самостійно пересвідчитися, що шум перевищує допустимий рівень.

 Визначити джерело шуму.

 Викликати поліцію, повідомити про потребу виміряти рівень шуму на місці.

 Простежити за правильністю і повнотою складення протоколу (записана суть правопорушення, чітко сформульовані обставини справи, посилання на норму щодо додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, визначений рівень шуму, джерело його походження, пояснення свідків події, дата та місце складення протоколу). Часто суд відмовляється притягувати до відповідальності «порушників тиші» через недоліки протоколу.

 Зібрати два таких протоколи про порушення протягом одного року.

 Стежити за скеруванням другого протоколу до суду.

За даними Єдиного державного реєстру судових справ, такі справи вкрай рідко доходять до суду. Коли й доходять, то суди застосовують санкції, якщо правопорушення було гарно зафіксоване в протоколі й вчинене повторно (перший факт правопорушення теж зафіксований у відповідному протоколі).

Відповідальність

Відповідальність у вигляді попередження або штрафу: від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів (85-255 грн) для громадян і від 15 до 30 для посадових осіб, підприємств (255-510 грн).

Якщо порушення вчинили повторно протягом року, воно карається штрафом від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів (255-510 грн) для громадян і від 50 до 100 (850-1700 грн) – для посадових осіб, підприємств із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів та інших предметів порушення тиші.

Текст: Віра Стадник, Євгенія Луценко


Обкладинка: Sherchle