The Village Україна дізнається, куди подіти зайві книги і як взяти участь у добрій справі.

Благодійний магазин «Ласка»


Анна Грищенко

співзасновниця магазину «Ласка»

Ідея нашого магазину полягає в тому, що люди приносять нам непотрібні речі. Це не тільки одяг, із самого початку ми отримували багато хорошої літератури. Тож вирішили: чому б не зробити акцент ще й на книжках? Так у нас і з’явилася жива бібліотека.

Чому ми називаємо її «живою»? Ви можете обрати та взяти почитати книгу в нашій кав’ярні чи придбати її за невеликі гроші, які потім підуть на благодійність. Загалом їхня вартість невелика – 30-50 грн. Звісно, є і дорожчі книжки, але вони того варті. Нам можна приносити художню літературу, класику, книги про мистецтво та освіту, одне слово, усе те, що буде цікаво аудиторії і не припадатиме пилом на полиці.


 Де: вул. Липинського 3, вул. Малопідвальна, 15. Також є спеціальний контейнер для збору речей у торговому центрі Ocean Plaza.

Букіністи

Якщо продавати книжки в інтернеті немає бажання, можна віддати непотрібні видання в магазини букіністики.

 Букіністичні точки у Києві:

 «Букініст-центр» (вул. Лютеранська, 4)

 книгарня-магазин «Букініст» (вул. Пушкінська, 1-3)

 букіністичні крамниці на ринку «Петрівка»

Буккросинг

Це рух, що діє за принципом флешмобу. «Класичний» буккросинг – це обмін книгами в незвичний спосіб: людина, прочитавши книжку, залишає її будь-де у громадському місці (у парку, в кафе чи на станції метро), хтось інший може цю книгу підібрати й прочитати. Потім процес повторюється. Таким чином обмін книжками із незнайомими людьми стає своєрідним спілкуванням і можливістю знайти для себе щось нове.

 Місця з полицями для буккросингу:

 кнайп-клуб «Купідон»: вул. Пушкінська, 1-3/5

 креативний простір «Часопис»: вул. Льва Толстого, 3

 кафе «Любовь-морковь»: вул. Сагайдачного, 23/8

Віддати на благодійність

Фундація Дарини Жолдак займається проектами з популяризації читання, розвитку української мови та мистецтва. Однією з постійних акцій проекту є «100 000 нових книжок для сільських бібліотек».


Саша Кольцова

керівниця Фундації Дарини Жолдак

Акція «100 000 нових книжок для сільських бібліотек» розпочалась у листопаді – ми вже продали понад 60 000 акційних наклейок у відділеннях «Нової пошти», скоро закуповуватимемо нові книжки для бібліотек-учасниць акції. Працівники цих книгозбірень провели з дітьми заняття на розвиток читання за нашим практикумом «Як приборкати Книжкозавра». Після такого практикуму кожна бібліотека отримає коробку з 20-30 хороших книг.

Невелику кількість своїх книжок краще відсилати до бібліотек самостійно – ми надамо адреси тих, що приймають вживані книги (потрібно написати нам у Facebook, і ми порадимо, куди їх відправити). У пріоритеті – нова україномовна література, перекладна, навчальна, художня. Бібліотеки також радо приймають енциклопедії, біографії відомих людей, цьогорічні новинки Арсеналу. Книжки мають бути достатньо новими – хоча б 2000-2005 року видання, бажано українських видавництв. Не всі бібліотеки зараз мають бажання поповнювати фонд російськомовними книгами, незважаючи на те, що старше покоління, часті відвідувачі, залюбки бере їх читати.

Не варто присилати те, що ви самі віддали б на макулатуру. У бібліотеках, які мають обмаль можливостей поповнювати фонди, макулатури і так достатньо.


 Facebook

Більше про акцію «100 000 книг для сільських бібліотек»: 100books

 Якщо ви знаєте інші місця збору книг у Києві, пишіть нам у коментарі.