The Village Україна дізнається відповідь на запитання: «що робити, коли нема сил і нічого не хочеться»?


Віталія Ротар

фітнес-тренерка

Не потрібно впадати в депресію та постійно нарікати на нестачу сил та бажання. Треба просто трохи змінити власний режим дня та харчування і налаштуватися на тренування. Насамперед відновіть правильний режим сну – це допоможе вашому організму швидко відновитися і додасть сил. Повноцінний сон сприяє відновленню клітин в організмі, налагоджує роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає схуднути.

Важка їжа не додає сили організму, а забирає, особливо якщо їсти її у великих кількостях у вечірній чи нічний час. Це сприяє важкості у шлунку, сонливості і, як результат – навіть апатії.

Для відновлення організму потрібно змінити режим харчування. Перш за все прибрати з раціону шкідливі продукти – салати з важкими соусами, жирну та смажену їжу, солодкі та алкогольні напої, додати більше свіжих овочів, фруктів та зелені. Якщо любите готувати м’ясні страви – спробуйте їх тушкувати чи запікати. Вечеряти постарайтеся більш легкою їжею, наприклад, салат, риба на пару, запечені овочі. Відновіть водний баланс – пийте не менше 1,5 літра чистої негазованої води. Це очистить організм та додасть вам свіжості.

Якщо ви займаєтеся спортом – не потрібно брати на себе одразу великі навантаження, почніть з пробіжки та ранкової аеробіки, йога також буде дуже корисною. Який би вид фізичної активності не обрали – головне – почніть. А результат не змусить себе чекати.


Оксана Затворнюк

психотерапевтка

Чому немає сил повернутися до робочого графіку? Звідки береться апатія? Чому раптом на людину «нападає» байдужість і млявість?

Новорічні та різдвяні свята змінюють біологічний ритм людини, оскільки основні святкування випадають у вечірній та нічний час, що призводить до насичених емоцій та вражень, тому це є стресом для організму у незвичний час.

Для того, щоб повернутися до робочого графіку та відповідного стану, насамперед поставте собі запитання: «Чи влаштовував мене мій графік, моя робота, навантаження та стиль життя до свят? Чи й справді я хочу повернути чи змінити щось у своєму житті?» Відповідь на це запитання може стати гарною підказкою до вирішення цієї проблеми.

Така реакція організму може бути протестом психіки та підсвідомості, що дає вам сигнали, на які варто звернути увагу.

Якщо до свят вас влаштовувало ваше життя, треба розглянути варіант апатичного стану.

Найчастіше апатія розвивається унаслідок перенесених захворювань (важкі застуди, наприклад), авітамінозу, емоційного вигорання (це стан фізичного, емоційного і розумового виснаження, частіше у професіях, де є висока концентрація спілкування з людьми або висока відповідальність за їхні життя), а також у результаті пережитої кризи або тривалого фізичного (зміна режиму дня у свята, підготовка до святкування і саме святкування) чи емоційного напруження (зустрічі з друзями та знайомими, хвилювання стосовно різних подій).

Перед початком нового робочого тижня заплануйте на сон щонайменше 8 годин (для жінок +1 година). Добрий сон – запорука вашої працездатності.

На роботу прийти або організувати домашній робочий простір варто на 15 хвилин раніше, щоб у спокійній обстановці налаштуватися на робочий лад.

Необхідно максимально відновити звичний для вас режим дня (не дозволяти собі сидіти біля телевізора або комп’ютера до глибокої ночі, не повертатися з вечірки на світанку, оскільки відсипатися до обіду можливості не буде).

Розплануйте свій робочий тиждень/місяць, щоб візуально бачити, де найбільш насичені робочі дні.

Обов’язково заплануйте наступний відпочинок, щоб ваша підсвідомість розуміла, що він чекає на вас. Це може бути день народження, вихідні, відпустка, час для розваг та насичених емоцій. Народна мудрість каже: «Хто вміє працювати – той вміє і відпочивати». Хороший відпочинок – це запорука ефективної роботи в майбутньому.


Обкладинка: giphy.com