На тижні у низці медіа з’явилася інформація, буцімто отримана від Київської міської державної адміністрації, про плани міської влади знести понад 3 тисячі житлових будинків хрущовської доби до 2025 року. Зокрема, йшлося про будівлі у Лісовому масиві Деснянського району. The Village Україна розповідає, які саме будинки готуються знести.

Чи планує міська влада зносити 3 тисячі «хрущовок»?

Ні, про знесення 3 тисяч будинків нині не йдеться.

Утім, у КМДА кажуть, що вже є план знести вісім будівель у Деснянському районі у межах вулиць Мілютенка, Шолом-Алейхема, Братиславської та Лісового проспекту. Зокрема, це будинки на вулицях Мілютенка (23-А) і Братиславській (28, 30, 30-А, 32, 32-А), а також на Лісовому проспекті (12-А, 12-Б). Це передбачено рішенням Київської міської ради про затвердження детального плану території району, ухваленим 28 липня 2016 року.

Що планують звести на місці знесених будинків?

На місці «хрущовки» на вулиці Мілютенка, 23-А планують звести два 25-поверхові будинки. Сюди повинні заїхати мешканці будівель на Лісовому проспекті. Своєю чергою, для мешканців застарілої будівлі на Мілютенка зведуть будинок на території паркінгу, розташованого поблизу. Очікується, що процес переселення мешканців у нові будинки триватиме не пізніше 2021 року.

У середньостроковій перспективі – переселення мешканців проблемних будинків на вулиці Братиславській до нового будинку, який зведуть на місці знесених «хрущовок» на Лісовому проспекті. Своєю чергою, на місці будинків на вулиці Братиславській (28, 30) зведуть житло, у яке заселять мешканців вулиці Братиславської (30-А, 32, 32-А). Ці плани у КМДА розраховують щонайменше на наступні 15 років.

На підставі чого здійснюють підготовку до знесення будинків?

У 2006 році набув чинності Закон України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». Згідно з ним, «застарілим житловим фондом» є «сукупність об'єктів житла до п'яти поверхів, які за технічним станом не відповідають сучасним нормативним вимогам щодо безпечного і комфортного проживання; граничний строк експлуатації яких збіг; знос основних конструкційних елементів яких становить не менше 60%».

У відповіді на інформаційний запит The Village Україна Департамент будівництва та житлового забезпечення КМДА підтвердив, що Київська міська рада делегувала своєму виконавчому органу розробку програми комплексної реконструкції кварталів застарілого житлового фонду. Відповідне рішення міська влада ухвалила 3 березня 2016 року. 13 липня 2017 року замовником розробки проекту визначили Департамент будівництва та житлового забезпечення КМДА.

25 липня 2017 року відбулося засідання робочої групи з питань запровадження у Києві Закону України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». Під час засідання районним державним адміністраціям та структурним підрозділам КМДА доручили надати замовнику розробки програми відповідних вихідних даних.

Серед іншого програма передбачає вивчення стану чинної забудови території житлового фонду застарілого типу, а також чинної і проектної містобудівної документації. На підставі цих даних замовник формуватиме технічне завдання на розробку проекту програми.