Рік тому, 22 вересня 2016 року Київрада обмежила продаж алкогольних і слабоалкогольних напоїв та пива у стаціонарних об'єктах торгівлі, крім ресторанів, з 23:00 до 10:00. У жовтні супермаркети припинили продаж алкоголю у нічній час на півроку.

У червні 2017 року Антимонопольний комітет (АМКУ) оскаржив у Господарському суді рішення Київради. Після цього у більшості торгівельних мереж знову поновили продаж алкоголю після 23:00. Як стверджують у Київраді — самовільно.

Чому одні супермаркети продають алкоголь вночі, а інші — ні? The Village Україна говорить з представником Київради та запитує у супермаркетів, як вони регулюють продаж спиртного після 23:00.

Чи скасував Господарський суд рішення Київради?

Владислав Михайленко

депутат Київради, автор ініціативи про обмеження продажу алкоголю вночі


Рішення ніхто не скасовував. Його можна скасувати тільки в порядку  діючого судочинства. Для цього треба звернутися в адміністративний суд. Рішення суду першої інстанції, яким було зобов’язано Київраду скасувати своє рішення неможливо виконати юридично. Якщо суд буде казати депутатам, за що голосувати, за що ні — це буде крах всієї ідеї міського самоврадування.

Рішення Вищого господарського суду України поставило у цій суперечці крапку. З резолютивної частини рішення першої інстанції прибрали формулювання «зобов’язати Київраду скасувати своє рішення». Тобто фактично Вищий господарський суд залишив цей спір на розгляд двох органів влади: Київради і Антимонопольного комітету України. Таким чином київська міська влада має розглянути на своїх комісіях рішення колегії антимонопольного комітету і винести певне рішення за результатами його розгляду.

Скасувати рішення теоретично можливо, якщо хтось підготує проект рішення про його відміну, пройде з ним всі комісії Київради, винесе його на голосування і цей проект набере як мінімум 61 голос.

Враховуючи, що рішення про продаж алкоголю вночі було підтримано абсолютною більшістю депутатів, навряд чи такий проект може з’явитися.

Відповідальності за порушення цього рішення немає — законодавець не наділив місцеві органи влади можливостями якихось санкцій для зобов’язання підприємців виконувати це рішення. Є кияни, які сказали: «Будь ласка, не торгуйте у нас вночі під домом алкоголем, тому що приходять люди, п’ють, співають пісень, б’ються, ламають лавки». Підприємці почули голос громади  у вигляді Київради і вирішили, «окей, якщо люди так вважають, ми не будемо торгувати». Звісно, знаходяться одиниці, які продовжують торгувати, але більшість погоджується з думкою киян.


Позиція супермаркетів

Сільпо

(продає алкоголь вночі)

06 липня 2017 року окружний адміністративний суд міста Києва прийняв постанову, в якій визнав протиправним та скасував рішення Київської міської ради від 22.09.2016р № 19/1023 «Про обмеження реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива у стаціонарних об’єктах торгівлі в місті Києві».

Постанова окружного адміністративного суду міста Києва від 06 липня 2017 року, не була оскаржена у суді в установлений законом строк, тому згідно ст. 254 КАС України набрала законної сили. У зв’язку з чим мережа «Сільпо» поновила продаж алкоголю після 23:00.

АТБ

(не продає алкоголь вночі)

Станом на сьогоднішній день, торгівельна мережа «АТБ» у місті Київ не здійснює реалізацію алкогольної продукції після 23:00. Таке рішення було прийняте після ухвалення відповідної постанови Київської міської ради 12.10.2016 р.

Незважаючи на те, що рішення Київміськради, щодо заборони (обмеження) на торгівлю алкогольної продукції після зазначеного часу було оскаржено Антимонопольним комітетом, а з 6 червня 2017 року, вступило в законну силу рішення Господарського суду Києва, яким він зобов'язав Київську міську раду скасувати рішення про заборону торгівлі алкоголем, торгівельна мережа «АТБ» продовжує мораторій на продаж алкоголю у своїй мережі після 23:00.

Це пов’язано з тим, що досі немає відповідної офіційної реакції з боку Київміськради, щодо виконання ухвали Господарського суду Києва. Мається на увазі – офіційне рішення про зняття заборони (обмеження)  на торгівлю алкогольної продукції після 23:00.

NOVUS

(не продає алкоголь вночі)

Мережа NOVUS виконує, як і виконувала раніше, постанову Київської міської ради щодо заборони торгівлі алкогольними напоями у нічний час.

Поки що є тільки постанова суду про скасування рішення, але Київрада свого рішення не скасовувала і, скоріше за все, робити цього не буде.

Ми продовжуємо дотримуватися рішення Київради, порушувати його не збираємося. Сподіваємося, що наші покупці нас підтримують і ставляться до такої позиції з розумінням.

VARUS

(продає алкоголь вночі)

Згідно Постанови Вищого господарського суду України від 25 липня 2017 року про скасування рішення №19/1023  від 22 вересня 2016 року  «Про обмеження реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива в стаціонарних об'єктах торгівлі в Києві», мережа супермаркетів VARUS відновила продаж алкоголю в Києві з 23:00 до 10:00.

Фуршет

(продає алкоголь вночі)

Чекаємо відповіді на запит.

Велика кишеня і ВК «Експрес»

(продає алкоголь вночі)

Дякуємо за інтерес і звернення, але наша компанія утримається від даного коментаря.

ЕКО маркет

(продає алкоголь вночі)

Чекаємо відповіді на запит.