24 серпня в український прокат вийшов фільм «На драйві» – екшн від режисера «Зомбі на ім’я Шон» Едґара Райта. Головний герой стрічки Бейбі живе з тинітусом – постійним шумом у вухах, що є наслідком дитячої травми. Заглушує шум водій у виконанні Енсела Елґорта музикою з айпода.

The Village Україна з’ясовує, що таке тинітус і наскільки коректними є методи боротьби з проблемою слуху, зображені у фільмі.


Щойно людина опиняється на самоті, у тиші – одразу з’являється шум. Не дивно, що вона шукає методи боротьби з ним. Дехто справді намагається заглушувати сторонні звуки. Є пацієнти, яким доводиться спати у слухових апаратах – настільки заважає цей шум.

Наскільки я розумію, айпод і навушники – це метод толерування, який використовує головний герой фільму. У певний момент, щоправда, він каже, що музика не стільки заглушує шуми у його голові, стільки допомагає постійно зберігати концентрацію під час роботи. Адже цей шум має властивість відволікати.

Втім, варто зробити одне уточнення: у випадку з вадами слуху не можна користуватися вакуумними навушниками. Адже ці навушники розташовуються надто близько до барабанної перетинки. Відповідно – надто близько й до рецептора слуху. [У фільмі Бейбі застосовує не вакуумні, а звичайні навушники для старих версій айподів, – прим. The Village Україна.]


Що таке тинітус?

Тинітус є симптомом, а не хворобою. Це суб’єктивний шум, дзвін чи дзижчання у вухах, що зазвичай є симптомом сенсоневральної приглуховатості. Є кілька теорій про виникнення тинітусу, проте жодна з них поки не доведена.

На що скаржаться люди з тинітусом?

Це не надто гучний шум, але він є постійним. Він заважає не лише чути, він заважає жити.

Уявіть, що у вас постійний дзвін у голові. За звучанням його можна порівняти з шумом електротрансформатора чи роботою електропилки. Також використовують порівняння із так званим білим шумом.


Людмила

42 роки

Я живу у місті Васильків під Києвом. Працюю у пологовому будинку акушером. У мене друга ступінь втрати слуху. Відчуваю постійний дзвін у вухах.

Це судинний шум, тобто дзвін я відчуваю не у вухах, а у всій голові. Коли впритул підходите до трансформатора – цей шум із вібраціями можна порівняти з тинітусом.


Олеся

28 років

Шум у вухах з’явився після того, як я народила дитину. Лікарі кажуть, що це тинітус. У моєму випадку – це симптом отосклерозу (хвороба патологічного росту кістки, – прим. The Village Україна), що розвивається з обох боків.

Це означає, що слухові кістки почали зростатися. У такому випадку вони припиняють рухатися плавно, за синусоїдою, як іде звук. Вони натикаються одну на одну, і це спричиняє неприємні відчуття.


Сергій

53 роки

Це справжній жах. Ти навіть у тиші не можеш побути наодинці. Не скажу, з чим саме можна порівняти цей шум. Інколи він є високим, інколи досить низьким.

Ця проблема турбувала мене ще з молодості. Зараз важко сказати напевно, але, схоже, це тягнеться ще від проходження військової служби. Звик жити із цим шумом, це стало нормально.

За допомогою до лікаря я звернувся не так давно – перевірити слух вмовила дружина. Тепер від шумів частково допомагає слуховий апарат.


Наскільки поширеною є ця проблема?

Із усіх пацієнтів, що звертаються до нас із проблемами сенсоневральної приглухуватості, суб’єктивний шум турбує майже кожного третього. Зазвичай це випадки, коли хвороба на останніх стадіях – третій чи четвертий рівень. Та власне тинітус, тобто незначний суб’єктивний шум, турбує приблизно кожну десяту людину.

Велика частина наших пацієнтів – літні люди. Адже хвороби слуху здебільшого стосуються людей пенсійного віку.

Проте останнім часом спостерігається збільшення кількості молоді, що скаржиться на тинітус. Насамперед мова йде про ветеранів антитерористичної операції. Збій у середньо-високих частотах часто є наслідком контузії. У випадках із цивільними – неправильного лікування вірусних захворювань. Зокрема, гострого невриту.

Як запобігти тинітусу?

Сучасні слухові апарати мають спеціальний режим для тинітусу. Його принцип дії полягає у тому, щоб вмикати звукові хвилі певної частоти, коли людина перебуває у тиші. Це допомагає заглушити дзижчання у голові.

Однак головною запорукою вдалого лікування є вчасне звернення до лікаря і проведення аудіометрії. Якщо людина звертається до фахівця не пізніше, ніж за місяць після появи симптому, відновлювальна терапія для слухового нерву зазвичай допомагає.

Критично важливою є перевірка слуху у новонароджених одразу після пологів. У ХХІ столітті є всі інструменти для того, щоб зарадити втраті слуху серед дітей. Зокрема, це своєчасне протезування.

У дітей і молоді слуховий нерв має здатність відновлюватися, проте у літніх людей рівень регенерації є достатньо низьким. На жаль, старість – запрограмовний процес, що не підлягає лікуванню.