З 12 квітня у частині будинків Подільського району відключили гарячу воду. Причина – Київенерго почали щорічні випробування тепломереж, які можна здійснювати лише в міжопалювальний сезон. 18 квітня повідомили, що гарячу воду тимчасово вимкнуть і в Оболонському, Святошинському, Солом’янському та Голосіївському районах.

Через холодну погоду КМДА зобов’язала Київенерго перенести планові випробування тепломереж на тиждень. Після 26 квітня частина киян знову залишиться без гарячої води.

Ілюстрації

ЄВГЕН величев

Як жити з холодною водою?


Ксенія Горощук

лікарка загальної практики-сімейної медицини, аспірантка Каролінського Інституту у Швеції

Як приймати холодний душ

«Миття в холодному душі краще починати з голови та обмежити перебування 5-8 хвилинами. Цього часу більш ніж достатньо для повноцінної гігієни всього тіла. Можу рекомендувати вимірювання часу купання одним-двома своїми улюбленними музичними треками.

Не забувайте глибоко дихати, тому що у вас автоматично перехоплюватиме подих, як тільки ви відчуєте холодні струмені на тілі. Концентрація на процесі дихання допоможе зменшити стрес від перебування в холодній воді.

Корисною звичкою може стати вимикання води під час намилювання голови чи тіла (не тільки під час миття в холодному душі). Це чудова можливість зменшити рахунки за воду, подумати про навколишнє середовище та надмірне споживання води. Застереження: особисто я з обережністю буду рекомендувати купання в крижаній воді людині з низьким рівнем больової чутливості, мігренями, чи серцево-судинними хворобами (наприклад, серйозними порушенням серецевого ритму чи артеріальною гіпертензією). Дуже холодна вода є одним з тригерів нападів мігрені. Якщо у вас є подібні  проблеми, необхідно порадитись з лікарем.

Про користь холодного душу

Оптимальна температура для прийняття душу – від 30 до 37 °С. А тривале купання в більш гарячій воді краще уникати, тому що це негативно впливає на стан шкіри, волосся та серцево-судинної системи, а також гарячі душ чи ванна не рекомендовані чоловікам, це прямо впливає на стан сперматозоїдів та знижує репродуктивну функцію.

Зранку холодний душ допоможе прокинутись та приведе тіло в тонус, а ось якщо у вас звичка митись перед сном, то краще це робити в холодній воді мінімум за годину до сну, щоб уникнути перезбудження та порушення процесу засинання.

Прохолодний душ рекомендований при депресіях, після інтенсивних тренувань, для підвищення опорності стресу і стимулювання імунної системи організму. Також прохолодна вода стимулює периферійний кровообіг, що позитивно впливає на стан волосся та шкіри. А для чоловіків холодний душ стимулює продукцію тестостерону і підвищує статевий потяг.

Не митися

Щоденна гігієна є надзвичайно важливим аспектом, тому варіант «не митися» протягом всього періоду відключення гарячої води – я б не рекомендувала. По-перше, неможливо замінити душ використанням дезодорантів/антиперспірантів. Особливо, якщо ви маєте стресову роботу чи займаєтесь спортом. Якщо ви зовсім не хочете митися у холодній воді, то можливо протирати тіло мокрим рушником, змоченим в підігрітій воді. Для людей, які все-таки хочуть уникнути миття голови холодною водою, можу рекомендувати використання сухого шампуню. Серветки для інтимної гігієни є незамінними за відсутності доступу до води в походах чи подорожах, проте вдома намагайтесь підтримувати інтимну гігієну з використанням холодної чи підігрітої води. Протипоказань до миття тільки холодною водою немає».


Де знайти гарячу воду?

Накопичувальні водонагрівачі (бойлери)

Середня ціна та тип нагрівання:

3 000 – 5 000 грн – сухий ТЕН

2 000 – 4 000 грн – мокрий ТЕН


ВОЛОДИМИР

сантехнік з 30-річним стажем

«Грубо кажучи, ТЕН (трубчастий електронагірвач) – це кип’ятильник. Мокрий – занурений у воду, сухий – поміщений у колбу і нагріває воду без контакту з нею. У бойлера з сухим ТЕНом не виникає проблем з накипом та стабільністю роботи. Вони дорожчі, але більш надійні».


Лайфхак:

Аби бойлер не нагрівав воду дарма, можна вимикати його з розетки на період, коли вас немає вдома. Для ще більшої зручності купіть розетку з таймером, на якій можна виставити режим роботи бойлера.

Об’єм:

10-15 літрів – для миття рук і посуду

30 літрів – для однієї людини

50-80 – для сімейної пари

100 літрів – для сім’ї з дітьми

більше 100 літрів – для великих сімей по 4-5 людей

Об’єм бойлера варто обирати з огляду на кілька причин: кількість людей в квартирі, точки підключення (душ, ванна, раковина на кухні), час прийняття душу та купання у ванні.

Форма:

горизонтальні, циліндричні, прямокутні, слім (завужені донизу).


Михайло

сантехнік

«Щодо форми, найшвидше нагріваються горизонтальні бойлери, тому що площа контакту холодної та гарячої води у них найбільша. Прямокутні бойлери зручніше «вписуються» у простір, їх можна сховати у шафу. Тепловтрати у них менші, вони мають меншу площу поверхні і часто додатковий шар теплоізоляції. Найпопулярнішими залишаються бойлери циліндричної форми завдяки меншій ціні та великій кількості виробників».


Середня вартість монтажу бойлера у Києві:

800–1000 грн (без урахування витрат на інструменти та будівельні матеріали), якщо викликати майстра-сантехніка,

2500–3000 грн – установка від спеціалізованих точок продажу сантехніки, включно з доставкою та витратами на будматеріали.

Проточні водонагрівачі

Середня ціна та види:

1500–2500 – настінний, монтується у душовій кабінці

800–1500 грн – водонагрівач-змішувач, встановлюється на кран


Юрій

продавець-консультант «Фокстрот»

«Проточний нагрівач буде використовувати більше електроенергії. Купити його обійдеться дешевше, але в процесі використання – заплатите більше. За годину проточний водонагрівач використовує 5-7 кіловат електроенергії, у бойлера – 1,5-2 кіловати. І навіть якщо у вас зовсім відключать воду, у бойлері збережеться певний запас».


Підручні засоби нагрівання води

 Чайник

 Кип’ятильник

 Каструлі

Митися не вдома

 Якщо у вас є абонемент у спортзал, то можна приймати душ там.

 Багато київських офісів мають душ, щоб працівники могли приїжджати на роботу на велосипедах.

 Гарячу воду відключили не у всіх районах Києва, тому можна митися у друзів, які живуть у центрі, на Печерську або на Лівому березі.