7 червня на Житньому ринку на Подолі демонтували кіоски на другому і третьому ярусі. Крім того у мережі з’явилися світлини із начебто проектом реконструкції найбільш древнього ринку Києва. На цих ілюстраціях ринок втратив декоративне оздоблення, що прикрашає фасад від моменту відкриття в 1980 році.

Департамент промисловості та розвитку Київської міської державної адміністрації у коментарі ЗМІ заявив, що крім ремонту планується прибрати з фасаду будівлі «прикраси, що залишилися з радянського періоду».

У суботу, 10 червня активна спільнота Києва організувала поблизу ринку акцію протесту – насамперед проти демонтажу декоративного оздоблення на фасаді Житнього ринку.

The Village Україна з’ясовує, що відбувається з Житнім ринком. Говоримо з активістами та керівником ринку.

Активісти

Дана Косміна організаторка акції протесту

«Ми побачили в мережі візуалізацію проекту реконструкції Житнього ринку, на якій помітно, що фасад будівлі було видозмінено.

Цей проект можна було побачити в мережі в межах протягом останнього року. Та зараз його знову актуалізували. Форма будівлі на них була спаплюжена, декоративні елементи на фасаді демонтовані. Тож ми організували акцію протесту на території автостанції «Поділ», розташованої напроти Житнього ринку».

«Я не знаю, звідки взялися ці зображення.» – в.о. директора Житнього ринку

Максим Пастушенко
учасник акції протесту

«Акція розпочалась об 11:00. Ми розклали архітектурні креслення й старі фотографії ринку. Влаштували обмін речами, книгами, листівками.

На наше здивування, виконавець обов’язків гендиректора ринку сам прийшов до нас і запропонував поговорити. Разом із ним ми пройшлись по всьому Житньому ринку. Він повідомив нас, що наразі жодних зовнішніх змін ринку не планується, за виключенням того, щоб забрати хаотичну рекламу й МАФи перед фасадом. Тож після розмови, ми вирішили закінчувати нашу акцію».

Дана Косміна
організаторка акції протесту

«Демонтаж мікроархітектурних форм у вигляді кіосків на другому та третьому поверхах справді був виправданим. Оскільки ці кіоски мали неестетичний вигляд, закривали краєвид на місто і не давали можливість у повній мірі експлуатувати приміщення.

На жаль, будівля Житнього ринку не є пам’яткою архітектури, тому вона потребує захисту. Ми б хотіли зберегти споруду в автентичному вигляді, в якому вона була спроектована.

Не хочемо, щоб у цьому випадку повторилася історія з барельєфом на Українському домі – тоді демонтаж провели дуже швидко, без жодних консультацій з громадою. На наше переконання, такі дії необхідно проводити із залученням громадськості, а також архітекторів, урбаністів, істориків архітектури тощо».


Житній ринок

Аман Моламов
в.о. генерального директора КП «Житній ринок»

«У мережі нещодавно з’явилася інформація про конкурс на реконструкцію Житнього ринку. Можна знайти навіть світлини з проектами. Втім, я не знаю, звідки взялися ці зображення. Ми не оголошували жодного конкурсу. Це питання не може вирішуватися без попереднього винесення на розсуд громадськості.

Із 1980 року на «Житньому ринку» не проводилося жодного капітального ремонту. Тривалий час ринок був збитковим. Останні сорок років його заганяли в борги. Та нещодавно, завдяки роботі нашої команди, він почав приносити прибуток.

3 тисячі квадратних метрів на другому і третьому поверху приміщення перебували в жахливому стані. На один магазин приходилося десять порожніх. До того ж у нас протікає дах. Я не міг у такому стані здавати площу в оренду.

Тож нині, коли у підприємства з’явилися вільні кошти, ми вирішили провести ремонт. Ми демонтували кіоски, вивезли 83 машини сміття. У нас з’явилися вільні майданчики, нині ми проводимо частковий ремонт. Аби ринок виглядав сучасно, хочемо замінити двері, змінити освітлення, помити вікна.

На цей ремонт нам ніхто грошей не давав. Бюджетних коштів тут – ані копійки.

А от в наступному році на проектно-кошторисну документацію, тобто на новий проект ринку, закладено 1 мільйон гривень.

Цих проектів повинно бути кілька. Всі вони врешті будуть винесені на обговорення громадськості. І тільки тоді вирішиться, скільки коштів із бюджету міської державної адміністрації виділять».


Місто

Утім, у понеділок, 12 червня перший заступник голови КМДА повідомив, що поставив завдання директору ринку готувати конкурс на реконструкцію.

Геннадій Пліс
перший заступник голови КМДА

«Ми почали працювати над проектом «Пішохідний Поділ» на Контрактовій площі та вулиці Сагайдачного. Будівля Житнього ринку потрапляє в ареал. Тому я вже поставив завдання директору ринку готувати конкурс на реконструкцію. Після цього будемо закладати на це гроші в бюджеті».


Фото: Roman Pavle та Ярослав Друзюк