У парку Шевченка ще до 12:00 власники тварин та зоозахисники зайняли майже всю площу перед пам’ятником. Тут має розпочатись марш за права тварин.

Люди приходять з котами, хаскі, лабрадорами, той-тер'єрами, метисами та тхорами. Деякі учасники прийшли без улюбленців, але у костюмах тварин.

В руках кожного другого учасника акції плакати, написані від руки, як і закликали організатори. «Дельфінарій — це тюрма», «Стоп масовій евтаназії», «Лапки люблять тепло», «Не можна купувати собак — якщо є безпритульні».

Організатори маршу у Києві кажуть, що очікують близько 2000 учасників.

«Окрім Києва марш також відбувається одночасно в Одесі, Харкові, Львові, Івано-Франківську, Тернополі, Маріуполі — усього в 17 містах. Ми підготували Універсал про захист тварин 2025 — це і вимоги щодо припинення експлуатації тварин у сфері розваг, і відмова від евтаназії, як інструменту регулювання популяції безпритульних тварин, а також покарання людей за жорстоке ставлення до тварин. За статистикою 60% людей, які скоювали жорстокі вбивства починали з тварин. Ми хочемо, аби Україна була гуманною країною», — каже Олександр Тодорчук,  ініціатор Всеукраїнського маршу за права тварин та засновник UA Animals.

Олександр Тодорчук, Марія Артеменко та Ганді

Олександр прийшов на марш зі своїм собакою Ганді, якого раніше взяв із притулку.

Ярослава Гресь

Поряд із пам’ятником Тарасу Шевченку стоять учасники в шубах з імітацією кривавих плям від Who is it?, серед них співачка Джамала, яка прийшла з собакою Баду.

Джамала та Баду

«Люди не мають знущатися з тварин, адже вони слабкіші за нас. Мені здається, що цирк без тварин – це норма, тому що знайшли багато шляхів, щоб зробити цирк цікавим і без експлуатації тварин. А тварини мають жити у природному середовищі. В природі має залишатись природній баланс, і тоді вона не буде гніватись на нас», — каже Джамала.

Головна редакторка Charitum Юля МакГаффі прийшла на марш разом з Цилею.

Юля МакГаффі, Джамала та Циля

«Для мене було б дивно не піти на цей марш, якщо я десь не на Марсі. Хтось може сказати, що у нас є й інші проблеми, маленькі зарплати тощо, але такі проблеми, як права тварин — індикатор стану суспільства. Моя собака зі мною вже більше трьох років, і я намагаюсь завдяки їй зробити місто трішки більш догфрендлі. А ще ми проти використання тварин в цирку», — каже Юля МакГаффі.

Валентина і кішка Білочка

«Скоро наближається зима і я хочу, аби якомога більше котиків жили у домашніх умовах. Ми хочемо закликати людей, щоб вони брали цих улюбленців додому», — каже Валентина, яка прийшла до парку Шевченка з кішкою Білочкою.

Учасники збираються в колони, щоб від Володимирської по бульвару Шевченка спуститись на Хрещатик. А далі — до Верховної Ради.

Рух маршрутом акції перекрито. Попереду колони – машина поліції.

«Ні скотобійням», «За цирк без тварин» — скандують учасники. Пара іноземців зупиняється на тротуарі, щоб зняти ходу на відео.

Хлопець із картонною пандою на капелюсі розмахує бананом і кричить: «Тварини мають права». Жінка з немовлям у візку з тротуару махає рукою у відповідь.

Колони проходять повз Майдан Незалежності. Аніматори в костюмах тварин проводжають ходу поглядом. «О боже. Дивись, скільки їх», — каже жінка, яка чекає на автобус на зупинці «Інститутська».

«Пішли, Наташ, вони якраз йдуть по ходу автобуса.  А ми з ними поряд підемо», — каже чоловік.

Люди підіймаються по вулиці Грушевського і йдуть до парламентського кварталу. Починає падати дощ.

Біля Верховної Ради учасники скандують гасла і підписують універсал, сторінки якого мокнуть під дощем. Учасники розходяться.

«Пішли, Сара, додому грітися і їсти», — звертається жінка до своєї вівчарки і йде у напрямку Інститутської.

Фото: Володимир Шуваєв, Марія Іващук