На півдні Франції є містечко Кап-д’Агд, в якому вже понад 40 років дозволено перебувати повністю роздягненим де завгодно: на вулиці, у барі, у відділенні банку та навіть у поліції. Любителі нудизму стверджують, що сенс оголеного відпочинку не пов’язаний з сексом і справа тут зовсім в іншому. The Village розібрався з тим, як влаштоване Кап-д’Агд і хто приїжджає туди відпочивати.

Курорт Кап-д’Агд розташований на Середземноморському узбережжі Франції, за 200 кілометрах на захід від Марселя. Хоча його часто називають містом нудистів, фактично Кап-д’Агд – тільки один з трьох районів міста Агд, найжвавіший з них. Сам Кап-д’Агд ділиться ще на дві частини –  нудистську та ненудистську (її ще називають текстильною). Для розуміння масштабів: голій частині міста дісталося тільки два з 14 кілометрів пляжної смуги Агда. Але, незважаючи на це, в пік сезону сюди можуть одночасно з’їжджатися до 40 тисяч любителів відпочинку без одягу.

Важливо пояснити: між натуризмом і нудизмом є деяка різниця. Представники першого руху роздягаються, щоб максимально зблизитися з природою, відчути своє єство. Вони вважають, що життя без одягу оздоровлює тіло й дух, розвиває повагу до себе. У натуристів є своя міжнародна організація та низка принципів, пов’язаних зі ставленням до природи. Нудисти ж люблять проводити час без одягу з естетичних міркувань і заради комфорту. Обидва способи поведінки не пов’язані з особливостями сексуальних уподобань і збудженням від демонстрації власного оголеного тіла або спостереження за іншими.

Історія Кап-д’Агду, найбільшого у світі натуристського курорту сьогодні, починалася з невеликого нудистського кемпінгу, який відкрили в 1956 році. На початку 70-х розвиток цього регіону Франції сприяв появі поряд з кемпінгом міста Агд. Любителі ж оголеного відпочинку зуміли відстояти своє поселення, яке в результаті стало частиною міста та називається сьогодні «селом натуристів» (Village Naturiste). Варто зазначити, що доходи від туризму, які забезпечує нудистський курорт, відіграють значну роль в економіці міста.

Територія нудистського району обгороджена, вхід і в’їзд на неї платний – за тижневий пропуск попросять 15 євро з людини. Також для в’їзду потрібно підтвердження букінгу готелю або кемпінгу та паспорт. Сезон тут починається ранньою весною і триває до кінця осені, його пік припадає на липень і серпень.

Роздягатися в місті не обов’язково, можна ходити, звісно, і в одязі. На пляжах і біля басейнів є таблички з перекресленими купальниками, але насильно стягувати з відпочивальників плавки ніхто не буде. Крім того, люди, які тут працюють, – жителі сусідніх районів міста, які, як правило, нудистами не є і ходять у звичайному одязі. Правда, порівняно з відпочивальниками їх у місті набагато менше. Єдине суворе обмеження в Кап-д’Агді, побічно пов’язане з одягом, – заборона на фото- та відеозйомку.

Кап-д’Агд – зовсім не диковинка, а тільки одне з численних місць відпочинку для людей, що віддають перевагу жити без одягу. У Домінікані, наприклад, є розкішний готель, який цілий рік чекає в гості нудистів, а кілька тижнів на рік працює тільки для свінгерів. Багато подібних, хоча і менших за масштабом, курортів є в Східній Європі. Добре відома місцями відпочинку для нудистів Латинська Америка. Практично у всіх морських курортних зонах світу ходять невеликі кораблі й цілі лайнери, на борту яких прийнято проводити час голим. Деякі з них також влаштовують тури для любителів свінгу.

Само собою, любителі сексуальних експериментів часто приїжджають і в Кап-д’Агд.

Наприкінці нульових у місті розгорівся скандал, пов’язаний з навалою свінгерів. Завсідники курорту скаржилися владі на те, що свінгери постійно ходять містом в одязі та займаються сексом у громадських місцях.

Але, незважаючи на це, як стверджують постійні відвідувачі курорту, атмосфера тут вельми пристойна та загалом курорт цілком підходить для сімейного відпочинку з дітьми. Протиріч не виникає, тому що секс у громадських місцях заборонений і за цим досить суворо стежать, а всі активності, пов’язані з різними секс-експериментами, проходять у спеціальних клубах.


В’ячеслав Конишев

натурист, директор спеціалізованного турагентства

Кап-д’Агд, на мій погляд, багато в чому програє більш дешевим європейським нудистським курортам Хорватії та Чорногорії. Передусім через віддаленість від основних транспортних вузлів і мізерний контакт із природою. Адже Кап-д’Агд – це тільки квартал міста, в якому можна постійно перебувати голим, а з радощів природи там є лише пляж. Але потік туристів тут стабільно великий – місце весь час на слуху і кожен, хто цікавиться нудистським відпочинком, вважає за потрібне потрапити туди хоча б раз.

Кап-д’Агд не можна назвати чисто натуристським місцем. Сюди здебільшого приїжджають люди, інтереси яких лежать десь між нудистським відпочинком і секс-експериментами. Але зазначу, що це ніяк не стосується оточення, на вулицях усе цілком пристойно (те, що абсолютна більшість людей голі, само собою, не береться до уваги) і сюди можна приїжджати на відпочинок з дітьми. Секс у громадських місцях суворо заборонений, усі свінг-вечірки та інша «полуничка» проходять строго за зачиненими дверима, їх ніяк не афішують.


Текст: Денис Бондарєв

ФОТО: обкладинка – Campus France / flickr, 1 – ced23374200 / stock.adobe.com; 2 – jean-louis Zimmermann / flickrMaxime Almy / flickr