З 2018 року зараховувати першокласників до школи будуть не за конкурсним відбором, а за місцем реєстрації.

Згідно з новим законом «Про освіту», за кожною школою закріплять певну територію, а майбутні першокласники, які проживають у тому районі, який обслуговуватиме школа, матимуть право на першочергове зарахування до неї, повідомляє «Соцпортал».

За словами співавторки закону, аналітикині центру CEDOS Ірини Когут, закріплена школа буде одна, а не дві-три найближчі. Також, можливо, спростять зарахування в школу, якщо там вже навчаються старші брат або сестра дитини.

«Для дітей з особливими потребами буде окрема процедура. Що стосується пільгових категорій, поки складно сказати. Але я сумніваюся, що для них будуть окремі умови зарахування, – каже вона. – У початкову не буде відбору, по гімназії поки не визначено, але, ймовірно, теж не буде. По ліцею відбір можливий, але яка процедура – теж не визначено поки. Установи зможуть існувати як об’єднання початкової школи, гімназії та ліцею або в інших конфігураціях, але ліцеї існуватимуть окремо».

Про закріплення шкіл за конкретними територіями повідомлять у березні – в навчальних закладах і на сайтах районних управлінь освіти.

Документи почнуть приймати у квітні-травні на зарахування дітей за місцем проживання. Після 1 червня – за наявністю вільних місць.


 У Києві призупинили заняття у 119 школах через грип та ГРВІ.