У кожній країні по-своєму особливо ставляться до дітей. Якщо в Грузії чи Туреччині вашу дитину несподівано можуть поцілувати, взяти на руки, погладити по голівці чи сфотографуватися з нею, не питаючи дозволу, то, наприклад, у французькому автобусі мама може пересадити від вас свою дитину подалі лише тому, що ви їй [дитині] усміхнулися. Грузинським дітям можна не спати до ночі у той час як малюка-британця вкладають о 7 вечора, щоб решту дня батьки провели удвох.

Редакція запитує у мам, які виховують дітей в Іспанії, Грузії та Великобританії, що можна, а до чого зась дітям у цих країнах.

ІСПАНІЯ (КАТАЛОНІЯ)

Олена Забара, мама 2-річного Артема

МОЖНА

 Їсти дорослу шкідливу їжу: чіпси, картоплю-фрі, смажене, гостре.

 Не спати вдень. Ані вдома, ані в садках немає тенденції будь-що вкласти дитину на обідній сон.

 Ненароком щось розбити чи розсипати в продуктовому супермаркеті. Батьків не оштрафують, тим паче їх не прикує до «стовпа ганьби» охорона, працівники та відвідувачі магазину.

 Ходити в підгузках і смоктати «дурника» до 3-х років, якщо в дитини є така потреба. Вона має рік (від 2-х до 3-х), щоб навчитися ходити в туалет самостійно.

 Скандалити в публічних місцях. Перехожі не називають дитину педагогічно занедбаною, не роблять зауважень батькам, а здебільшого підбадьорять малюка чи спокійно підуть далі й не звернуть уваги.

 Не виконувати завдань на замовлення: «розкажи мені віршик», «заспівай мені пісню», «потанцюй». До 3-х років дитина спокійно може ні з ким не вітатися й не прощатися, якщо в цей момент не хоче розмовляти або якщо присутні сторонні люди їй не подобаються.

 Починаючи з 4-х років проводити одну ніч поза домом із однокласниками та вчителями. Здебільшого це формат ночівлі в наметах із урочистим посвяченням до ордену чарівників.

 Ходити в садочок і будь-куди, маючи соплі без інших симптомів захворювання. Це не вважається причиною сидіти вдома, навпаки, наявність «адаптаційних» соплів свідчить про те, що дитина вчиться контактувати з чужими бактеріями й вірусами, виробляючи таким чином імунітет.

 Купатися в морі за будь-якої погоди й температури води.

НЕ МОЖНА

 Ізолювати дитину від спілкування з ровесниками. Дитина, якій у поточному календарному році виповнюється 3 роки, у вересні цього ж року йде до школи. Якщо без поважних причин дитина не відвідує школу, для роз’яснення ситуації додому приходять поліція та соцслужби. Взагалі водити дитину в яслі чи школу тут вважається престижним, а найважливішими уміннями дитини – взаємодія зі світом і самообслуговування у широкому розумінні.

 Бити, принаймні в публічних місцях. Є велика вірогідність, що хтось із перехожих утрутиться й викличе поліцію. Дитина не є власністю своїх батьків.

ГРУЗІЯ

Вікторія Бєлік, мама 21-річного Георгія і 3-річної Марі

МОЖНА:

 Не спати допізна, якщо в домі гості. Ніхто не намагається вкласти дітей, дотримуючись режиму. Дитина буде розважатися, аж доки сама не засне. А наступного дня довго спатиме разом з батьками.

 Їсти «дорослу» їжу, навіть, якщо там багато перцю та інших спецій. Картопля фрі не вважається шкідливою і дається дітям, навіть якщо вони ще не мають зубів. — Пригубити вино під час застілля, не залежно від віку.

 Восьмирічці зайти на атракціон, призначений дітям від 12 років, з ініціативи батьків (і на прохання дитини). Власне і дворічну дитину пустять на каруселі «з 3х років», якщо батьки дуже попросять.

 Називати батьків на ім’я, а не «мама» і «тато».

 Пропустити заняття в школі або в садку «без поважної причини», а також запізнюватися в садок.

 Піти з батьками на полювання або риболовлю, не залежно від віку.

 Сісти за кермо разом з татом в будь-якому віці.

 До будь-якого віку жити на утриманні батьків.

НЕ МОЖНА

 Карати дітей фізично, особливо привселюдно.

 Робити будь-які соціально неприйнятні справи (в країні поведінка регулюється соціальним присоромлюванням або схваленням).

ВЕЛИКОБРИТАНІЯ

Ольга Ахундов, мама 1-річного Джавіда

МОЖНА

 Гуляти без шапки і з голими ногами навіть при температурі +5. Дівчаткам ходити взимку до школи у гольфах і спідницях.

 Їздити у візку і смоктати «дурника» до 5 років.

 Не спати вдень після 2х років.

 Не вдягати капці вдома.

 Повзати завжди і всюди — в супермаркетах, кав’ярнях, лікарнях. А також сидіти на підлозі в школі або ж на землі надворі.

  Відвідувати садочок з 3х місяців.

 Пообідати з батьками в пабі.

 Не ділитися своїми іграшками з іншими дітьми.

  Лягати спати на ніч о 7 вечора.

НЕ МОЖНА

 Робити зауваження чужим дітям.

 Спати з батьками після 6-го місяця життя. Проживши півроку дитину відселяють у своє ліжечко і переважно у цьому ж віці припиняють грудне вигодовування.

 Залишати дітей до 12 років самих удома.

Ілюстрація: Анна Шакун